<p>Bekendmaking van de opbrengst in 2015.&nbsp;</p>

Bekendmaking van de opbrengst in 2015. 

(Foto: de Bode)

Definitief geen nieuwe Samenloop voor Hoop meer: KWF trekt stekker eruit

ETTEN-LEUR - De laatste Samenloop voor Hoop in Etten-Leur is al even geleden, maar een nieuwe editie zit er niet meer in. KWF heeft besloten om de Samenlopen niet langer te ondersteunen. De belangrijkste reden is dat deze evenementen relatief veel geld kosten om te organiseren. 


In Etten-Leur vonden de Samenlopen plaats in 2013 en 2015 op sportpark De Lage Banken van Achilles. Bij de laatste editie in 2015 werd een recordbedrag van 72.000 euro opgehaald. Bij een Samenloop wordt er 24 uur lang door verschillende teams gelopen. 

Zij laten zich sponsoren om geld in te zamelen voor onderzoek tegen kanker. Ook organiseren zij zelf activiteiten waarvan de opbrengst voor KWF is bedoeld. De Etten-Leurse Samenlopen trokken duizenden deelnemers. Ook op andere plekken in de regio, waaronder in Breda en Roosendaal werden Samenlopen gehouden.

Bijzonder evenement

KWF stelt in een verklaring dat het moeilijk besluit is geweest om de de stekker uit de Samenlopen te houden. “Na bijna 15 jaar en 265 Samenlopen komt er nu definitief een einde aan een bijzonder evenement, dat voor duizenden mensen heel veel heeft betekend. We kunnen terugkijken op veel mooie en vaak ontroerende momenten die wij samen hebben meegemaakt.” 

Het KWF kreeg in 2020 minder donaties door de coronacrisis. De vaste kosten liepen voor het kankerfonds wel door: “Ook in 2021 zullen we tientallen miljoenen mislopen als gevolg van de coronacrisis.” De organisatie van een Samenloop kost veel geld, waardoor het voor KWF niet langer is te verantwoorden om door te gaan met dit evenement.

Evenement van hoop

De Samenloop bestond uit verschillende onderdelen. Het evenement begon altijd emotioneel met ereronde voor ‘survivors’ en een kaarsenceremonie. Deelnemers herdenken hierbij dierbaren die aan de gevolgen van kanker zijn overleden. Daarna lopen teams 24 uur lang een parcours. Deelnemers lossen elkaar hierbij af. 

De Samenloop kenmerkt zich als een evenement van hoop om de kansen om te genezen van kanker te vergroten. KWF onderzocht nog of de kosten konden worden teruggebracht, maar dat zou leiden tot ‘afzwakking van het concept.’ “En zonder saamhorigheid, de hoop en de troost, is de Samenloop geen Samenloop meer.”

Monique Jansen
Monique Jansen
 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/etten-leur&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief