Hitte op school kan leiden tot gezondheidsklachten.
Hitte op school kan leiden tot gezondheidsklachten.

Etten-Leur schiet 100.000 euro voor tegen bloedhitte op scholen: ‘We zetten alles op alles!’

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur zet alles op alles om de problemen met de haperende klimaatinstallaties op de brede scholen op te lossen. “We schieten in totaal 100.000 euro voor om de problemen zo snel mogelijk op te lossen”, belooft wethouder Kees van Aert. Wel kan hij geen waterdichte garantie geven: “We zijn afhankelijk van de installatiebedrijven.”

Vorig schooljaar liepen de temperaturen op verschillende brede scholen hoog op. In veel lokalen kwam de graadmeter tot ver boven de 30 graden uit. Als gevolg daarvan kregen kinderen en onderwijspersoneel last van misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid. 

Onderzoek wees uit de klimaatinstallaties niet altijd goed functioneerden. Waar mogelijk, werden die opnieuw ingesteld, maar niet alle problemen werden daarmee verholpen. Wel nam de gemeente noodmaatregelen. Zo kwamen er in veertien schoollokalen mobiele airco’s.

Onderhoudsproblemen

Uit onderzoek van Huygen Installatie en Advies blijkt dat de problemen in de scholen een ‘relatie hebben met de wijze waarop het onderhoud heeft plaatsgevonden.’ Meer details daarover worden nog niet bekend gemaakt. Het gemeentebestuur is namelijk nog druk in gesprek met bestuurders van het basisonderwijs om tot een gezamenlijk herstelplan te komen. 

Het zijn problemen die niet even zijn opgelost. Zo bestaat het bedrijf dat voorheen het onderhoud aan de installaties inmiddels niet meer. Wethouder Van Aert benadrukt dat de klimaatapparaten ‘technisch in orde zijn’. De haperende functies komen vooral van niet goed werkende onderdelen.

Onnodige discussies

Wethouder Van Aert wil geen tijd verliezen door onnodige discussies. Daarom trekt hij de portemonnee alvast. “We willen dit schooljaar geen rode hoofdjes meer zien in de klaslokalen. We houden de snelheid erin. Door het geld voor te schieten, kunnen de installatiebedrijven zo snel mogelijk aan de slag.” 

Daarbij is hij wel afhankelijk van hun agenda. Het is namelijk complex werk dat niet door iedereen kan worden gedaan: “Maar we halen het onderste uit de kan!” Op deze manieren moeten de hoge temperaturen zo snel mogelijk verleden tijd zijn. Van Aert benadrukt dat de 100.000 euro ook weer terugkomt naar de gemeente, maar voor nu moeten eerst de problemen worden opgelost.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief