Huisartsen Koen en Liesbeth in een lege spreekkamer
Huisartsen Koen en Liesbeth in een lege spreekkamer Foto: Len Poppelaars

Huisartsenechtpaar Koen van Vugt en Liesbeth ten Doeschate met pensioen

Door: Len Poppelaars Algemeen

ETTEN-LEUR – Het achterlaten van de inmiddels lege spreekkamers aan de Kerkwerve. Het vooruitzicht op zeeën van tijd en tegelijk het loslaten van de zorg voor anderen. Het is nog even wennen voor het sinds 1 mei gepensioneerde Etten-Leurse huisartsenechtpaar Koen van Vugt en Liesbeth ten Doeschate (beiden 65 jaar). Terugkijkend op mooie herinneringen en wederzijdse dankbaarheid naar patiënten, hebben ze na 34 jaar hun huisartsenpraktijk aan de Kerkwerve afgesloten.


Na de huisartsenopleiding werkten ze een aantal jaar in de tropen, een grote wens van Liesbeth. Een kans om het vak van arts in de volle breedte uit te oefenen. Overeenkomsten? “Het zijn mensen waar je voor zorgt. Mensen nemen allemaal hun eigen emoties en verschillende omstandigheden mee. Mooi om dit meegemaakt te hebben”, blikt Liesbeth terug.

Destijds was denken aan later geen issue. Samen een huisartsenpraktijk starten was dan ook meer een logische keuze dan een reeds lang uitgestippelde koers. De vestigingsvergunning voor Etten-Leur maakte de keuze compleet.

Het echtpaar start in 1987 aan de Kerkwerve met nul patiënten. In het Witgele Kruisgebouw, slechts één ruimte, geen assistentes en de behandeltafel in het invalidetoilet. Verhuizingen naar het voormalige wijkgebouw ‘De Kring’ en tijdelijk naar ’t Withof volgen. Om zich tenslotte de laatste tien jaar in het geheel vernieuwde huidige pand te vestigen. 

Zonder twijfel hun lievelingslocatie, waar 8 jaar van zorgvuldige voorbereiding aan vooraf ging. Veel van de eerste patiënten zijn tot het laatst bekende gezichten. “Dokter, ik deed alsof ik pijn aan mijn knie had. Want dan kon ik u toch nog even zien”, kenmerkt het moment van afscheid.


Het team
“Binnen de praktijk waren er altijd prettige werkomstandigheden”. Het team bestond al zo’n dertien jaar uit dezelfde gezichten, assistente Miranda werkte er met twintig jaar het langst. “Iedereen datgene laten doen waar ze goed in waren en plezier in hadden, was onze filosofie. Het voelt toch als uit elkaar vallen, verdrietig voor het team. Dat wij stopten, was niet hun keuze”, blikken ze met enige weemoed terug.

Gezondheidswinst
Er is in 34 jaar veel veranderd. “Ik reed altijd visite op de fiets, een soort van voorbeeldrol. De gezondheidszorg richt zich de laatste jaren steeds meer op preventie. In een gezonde levensstijl, zit de grootste winst”, benadrukt Liesbeth. Vandaag de dag werken huisartsen vaak bewust parttime.

“Dat is een goede keuze. We geven ze groot gelijk! Wat wij deden was misschien wel niet gezond. Veel en hard gewerkt, dat had zeker mooie kanten. Veel werken maakte dat je veel levens mocht volgen. En er bijvoorbeeld persoonlijk voor mensen in hun laatste levensfase kon zijn”. Verhalen niet mee naar huis nemen, is makkelijker gezegd dan gedaan. Stoppen met werken, betekent dan ook dat ze de zorg en de zorgen over anderen los mogen laten.

Betrokkenheid beroep
Liesbeth geboren in het Land van Maas en Waal (studerend in Amsterdam) en Koen uit Driebergen (studerend in Maastricht) kwamen elkaar tijdens de opleiding tegen in Utrecht. Een ontmoeting vanuit hun rol als beroepsvertegenwoordiger. Deze betrokkenheid bij de ontwikkelingen binnen het vak is gebleven. Zo hebben ze binnen hun praktijk een bijdrage geleverd aan de opleiding van vijftien jongere collega’s. Koen was als bestuurslid actief binnen de Landelijke Huisartsen Vereniging in deze regio. Met crisismanagement in zijn portefeuille, waren het de afgelopen tijd behoorlijk drukke maanden voor hem.

En nu is daar die zee van tijd. Een uitgebreide bucketlist is aanwezig, toch is het voorlopig even afwachten hoe de wereld zich ontwikkelt. Tijd om gewoon uit te rusten en deze bijzondere manier van afscheid nemen, laten bezinken. Veel tijd en vrijheid, een nieuw maar mooi begrip.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief