De huisartsenpost zit nu in de polikliniek van Bravis.
De huisartsenpost zit nu in de polikliniek van Bravis. Foto: Jack Konings

Huisartsenpost Etten-Leur sluit mogelijk de deuren: Besluit valt in juni

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - De huisartsenpost in Etten-Leur gaat mogelijk dicht. Stichting Huisartsenposten West-Brabant onderzoekt op dit moment de toekomst van de spoedpost. Daarin wordt ook gekeken naar de concentratie van huisartsenposten bij de Eerste Hulp van ziekenhuizen. 

“Op dit moment zijn we bezig met een houtkoolschets over de toekomst van de huisartsenzorg in West-Brabant. Daarin nemen we ook de huisartsenpost in Etten-Leur mee”, vertelt bestuurder Jan Verbaal van Stichting Huisartsenposten West-Brabant.

Op dit moment verlenen de huisartsen buiten kantoortijd spoedzorg vanuit de polikliniek van Bravis aan de Schoonhout. Zij verhuisden vorig jaar kort na het uitbreken van de coronacrisis vanuit de oude huisartsenpost aan de Bredaseweg. Dat was nodig, omdat patiënten met COVID-19-klachten niet in aanraking mogen komen met medepatiënten. 

“Het bevalt ons prima op op deze locatie. We zijn heel blij dat Bravis ons te hulp is geschoten”, geeft Verbaal aan. Hij verwacht op korte termijn geen verhuizing terug naar de Bredaseweg: “We blijven naar verwachting in de toekomst ook met gescheiden patiëntenstromen werken.” De huisartsenpost aan de Bredaseweg is een stuk kleiner dan de polikliniek, waardoor het lastiger is om patiënten apart te ontvangen.

Dienstapotheek

De dienstapotheek is nog wel gevestigd op de oude huisartsenpost aan de Bredaseweg. Daar kunnen patiënten dagelijks tussen 17.00 en 24.00 uur terecht voor het afhalen van medicijnen. Na 24.00 uur is dat bij het Amphia ziekenhuis in Breda of het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. Verbaal vindt het voor patiënten niet praktisch dat patiënten voor medicatie nog apart moeten rijden. Daarnaast krijgen 1.500 patiënten jaarlijks vanuit de huisartsenpost in Etten-Leur een verwijzing naar de Eerste Hulp bij het ziekenhuis. 

In de houtskoolschets wordt onder meer gekeken of alle huisartsenposten worden gevestigd nabij de spoedafdelingen van ziekenhuizen. “We kijken daarbij voor samenwerking met Amphia en Bravis”, legt Verbaal uit. Dat zou betekenen dat patiënten in de toekomst meteen naar Breda of Roosendaal moeten rijden als zij in de weekenden of avond/nachtelijke uren een huisarts nodig hebben.

Meer reistijd

De verhuizing van de huisartsenpost brengt voor veel patiënten meer reistijd mee. Een ontwikkeling waar Verbaal zich van bewust is. Het is een discussie die Stichting Huisartsenposten West-Brabant eerder heeft gevoerd. Eerder werd namelijk besloten dat de huisartsenpost in Bergen op Zoom in 2025 naar de nieuwe locatie van Bravis in Roosendaal verhuist. “Dat lag ook gevoelig”, benadrukt Verbaal. Zo protesteerde de gemeente Tholen, omdat patiënten nu verder moeten rijden. Die extra reistijd ligt wel binnen de norm. Het is een ontwikkeling die past bij de landelijke tendens om de spoedzorg op meer plekken bij elkaar te concentreren. 

“Door corona zien we nu minder patiënten, maar dat is een tijdelijke situatie. Die komen weer terug. We gaan straks terug naar het oude niveau. Tegelijk zien we een dreigend tekort aan huisartsen in de regio. Daar moeten we ook naar kijken”, legt Verbaal uit. In juni wordt definitief een knoop doorgehakt over de toekomst van de huisartsenpost in Etten-Leur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief