Impressie SOVAK locatie Klompenmakerstraat in Etten-Leur.
Impressie SOVAK locatie Klompenmakerstraat in Etten-Leur. Foto: SOVAK

SOVAK breidt uit in Etten-Leur : 34 appartementen in Klompenmakerstraat

Door: Janny Mathijssen Algemeen

ETTEN-LEUR - Zorginstelling SOVAK bouwt in Etten-Leur aan een toekomst voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook voor Klundert en Zevenbergen zijn plannen in de maak. “Onze cliënten willen niet alleen in de wijk wonen, maar daar ook hun bijdrage leveren en er echt toe doen”, vertelt Joost Meijs, lid van de Raad van Bestuur van SOVAK.

In Klundert en omgeving lukt dat volgens Meijs behoorlijk goed: “Klundert kent ons inmiddels goed. Als onze cliënten de lokale huis-aan-huis krant rondbrengen, dan houden weggebruikers daar bijvoorbeeld rekening mee. Ook houdt de buurt soms een oogje in het zeil bij nieuwe bewoners. Omdat de integratie nog niet overal zo ver is, ontwikkelt SOVAK samen met wooncorporaties ook gemengde woonvormen, waarbij mensen met en zonder zorgvraag een woongemeenschap vormen.”

Sociale ontmoetingen
SOVAK creëert ook nieuwe woningen voor bewoners met een verstandelijke beperking die niet in zo’n gemengde gemeenschap terechtkunnen. Meijs: “Vroeger kozen we vaak voor het nabootsen van het gezinsleven. Er waren kleine slaapkamers en een grote woonkamer waar acht bewoners het eens moesten worden over wat er gekeken werd op de televisie. Dat is echt niet meer van deze tijd. We zoeken nu naar een mix van eigenheid, privacy en sociale ontmoetingen.”

Nieuwbouw Etten-Leur
De Klompenmakerstraat in Etten-Leur is hier een voorbeeld van. Meijs: “We bouwen daar 34 appartementen en studio’s met een geplande oplevering begin 2022. Daarnaast zijn we de mogelijkheden aan het onderzoeken voor nieuwbouw in Klundert en Zevenbergen. Nieuwbouw in deze plaatsen is deels ter vervanging van bestaande woningen, maar er is ook ruimte voor uitbreiding.”

Plannen voor Klundert en Zevenbergen
SOVAK is al tientallen jaren gevestigd in Etten-Leur, Zevenbergen en Klundert. De bewoners, activiteitencentra, medewerkers en vrijwilligers hebben een goede verbinding met de lokale gemeenschappen. Meijs: “Het is onze ambitie dat onze bewoners in Etten-Leur, Zevenbergen en Klundert kunnen blijven wonen, zodat zij onderdeel blijven van de gemeenschap waar ze nu wonen. Dat vraagt om doorontwikkeling van onze activiteiten op het gebied van werk en dagbesteding, dichtbij voor clienten en nog meer voor en in samenwerking met de buurt en de wijk. Voor nieuwbouw zetten we in op levensloopbestendige bouw, met ruimte voor een bredere zorgvraag en passend bij de woonbehoefte.”

Samen met ouders
Meijs: “Dat is wat wij voor ogen hebben. Dat doen we niet alleen. Onze oriëntatie op nieuwbouw en dagbesteding in deze regio komt onder andere samen met de behoefte aan een woonvoorziening voor jongeren met een verstandelijke beperking, die verschillende ouders uit de gemeente Moerdijk met ons deelden. Dat willen we natuurlijk verder onderzoeken, mogelijk met andere samenwerkingspartners.”

Meer informatie
Geïnteresseerd in wonen bij SOVAK, dagbesteding of op zoek naar meer informatie? Kijk op de website van SOVAK: www.sovak.nl of neem contact op met SOVAK Clientadvies 088-3520123.
Een mail sturen kan ook:
clientadvies@sovak.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief