Bloeiende bloemen in stadstuin.
Bloeiende bloemen in stadstuin. Foto: Krijn ten Hove

Uniek stukje natuur in hartje Etten-Leur: Vrijwilligers wekelijks aan de slag

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR - Een uniek stukje natuur in het hartje van Etten-Leur. Ingeklemd tussen het Beatrixpark, de Julianalaan en de Oude Bredaseweg ligt op het terrein van de oude gemeente kwekerij een unieke stadstuin. Opgezet en volledig onderhouden door een aantal vrijwilligers die iedere maandagmiddag gezamenlijk onderhouden.

Een van die vrijwilligers is Kees Naalden. Op uitnodiging krijgen we een rondleiding door de bijna 8000m² unieke natuur die hier te vinden is. “Elk seizoen is er wel iets anders te zien hier. In deze tuin is het hele jaar wel iets in bloei”, vertelt Kees ergens halverwege het gesprek. Het is duidelijk: hier spreekt iemand die met liefde naar de natuur kijkt en ziel en zaligheid legt in de stadstuin van Etten-Leur.

Oude gemeente kwekerij

Het begon 5 jaar terug. Op het terrein van de oude gemeente kwekerij was inmiddels een wildernis ontstaan. Een aantal mensen vonden het zonde en besloten de handen uit de mouwen te steken. Allereerst werd de wildernis die was ontstaan vakkundig verwijderd en werd er begonnen met de aanleg van een mooi stukje natuur. “Nu 5 jaar later mogen we best trots zijn op wat er staat. Kijk hoe mooi nu de Rododendrons volop in bloei staan.” Op dat moment zijn er 5 vrijwilligers in de tuin bezig met het onderhoud waarbij ze worden ondersteund door 2 vluchtelingen uit het Midden-Oosten “die op deze manier lekker aan de slag kunnen en ook willen”, aldus Kees Naalden.

Het project kan op goedkeuring rekenen van de gemeente. “We werken vrij goed samen met de gemeente die ook regelmatig komt kijken hoe het gaat en waar ze eventueel kunnen ondersteunen. Hebben we een elektrische heggenschaar nodig dan kunnen we die bij hun lenen.” Voor wat betreft de beplanting worden de vrijwilligers ook vaak voorzien van donaties van bijzondere planten. Bij de rondleiding wijst Naalden dan ook tegelmatig op die unieke en zeldzame planten en bomen die hier geplant zijn.

Circulair onderhoud

Het onderhoud is ook zo veel als mogelijk circulair. Snoeiafval wordt gebruikt als compost, er zijn sloten waar een teveel aan water kan worden opgevangen. “En het onderhoud is echt handwerk. Onkruid in de plantperken wordt echt met de hand weggehaald.” Ook is er volop aandacht voor andere onderdelen van de natuur zodat ook vogels en bijen goed tot hun recht komen. “Er zijn planten die voor bijen heel aantrekkelijk zijn en we hebben ook de nodige vogelhuisjes hangen.”

Wandelroute

Vrij weinig mensen kennen deze stadstuin terwijl het mooi is om hier rond te lopen. “Helaas kennen veel mensen deze stadstuin niet, maar in samenhang met de het Oderkerkpark en de Oude Bredaseweg proberen we een mooie wandelroute te maken voor de mensen zodat ze ook binnen Etten-Leur kunnen genieten van uniek groen en mooie bloeiende planten.” De ingang van de stadstuin is aan het Beatrixpark tussen de nummers 5 en 13. De tuin is iedere dag overdag geopend. “Het is zeker een bezoek waard om zo te genieten van de mooie natuur die Etten-Leur ook biedt.”[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief