Bloemen voor mevrouw Brugman van wethouder van Aert
Bloemen voor mevrouw Brugman van wethouder van Aert Foto: Krijn ten Hove

500ste rit ANWB AutoMaatje in Etten-Leur verreden

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR - Toen in september 2020 het initiatief AutoMaatje werd opgestart had de organisatie niet verwacht dat, in Coronatijd, het zo snel zou groeien. In zeer korte tijd zijn er al ruim 500 ritten gereden, zijn er 150 deelnemers ingeschreven en is er een pool van 23 vrijwillige chauffeurs. Daarnaast zijn er 7 planners actief en 2 mensen die de intakes van nieuwe deelnemers voor hun rekening nemen. Allemaal vrijwilligers.

Het was mevrouw Brugman, een vaste gebruiker van AutoMaatje, die deze 500ste rit maakte. “Het is een uitkomst” vertelt ze na die jubileumrit, “je kan even makkelijk snel naar de dokter, de tandarts of de vaccinatiepost. Het is zoveel makkelijker en flexibeler dan de deeltaxi. En veel persoonlijker. Bij de deeltaxi heb je te maken met tijden dat ze er kunnen zijn waarbij je soms moet wachten of gewoon te laat komt op een afspraak. Dat heb je met AutoMaatje niet, je spreekt een tijd af en dan zijn ze er. En als je ergens kort hoeft te zijn dan wachten ze ook op je. Eigenlijk voelt het nog altijd of je gewoon je eigen auto hebt.”

Bloemen van wethouder

Mevrouw Brugman werd na de 500ste rit opgewacht door wethouder Kees van Aert en verrast met een bos bloemen. “Het is een mooi initiatief wat hier is opgezet en wat wij als gemeente graag ondersteunen. Als wethouder verkeer en vervoer vind ik het van groot belang dan mensen zich kunnen blijven bewegen in Etten-Leur.” Els de Lange is coördinator in Etten-Leur. “Tot nog toe loopt het goed en wordt er goed gebruik van gemaakt. Maar er waren altijd nog Coronamaatregelen van kracht. Mensen mochten alleen maar gebruik maken van het AutoMaatje voor medische- of sociaal noodzakelijke bezoeken. Vanaf 5 juni komen die maatregelen te vervallen. Dan kunnen de deelnemers ook bellen voor de bezoeken aan de buurthuizen, om te winkelen, boodschappen te doen, op verjaardagsvisite en alle andere redenen waarom men zich wil verplaatsen.”

Mobiel

Op de vraag aan betrokkenen bij het project wat dit nu zo belangrijk maakt komt vrijwel iedereen met hetzelfde antwoordt: Dit zorgt ervoor dat mensen sociaal betrokken kunnen blijven in de maatschappij. “Het voorkomt eenzaamheid omdat mensen in gesprek kunnen met hun chauffeur maar ook vervolgens naar de kienavond of bridgeclub kunnen. Het sociale leven wordt niet meer belemmerd door een gebrek aan mobiliteit. Maar ze kunnen ook makkelijker weg voor medische hulp. Even naar de huisarts of naar het ziekenhuis voor een behandeling, zonder dat hiervoor van alles geregeld moet worden met familie die soms ver weg woont of werkt”, vertelt Jaap Lucieer van het seniorenplatform Etten-Leur, die het project heeft geïnitieerd.

“En mevrouw Brugman straalt omdat ze hiermee nog altijd mobiel kan zijn en nog kan genieten van de leuke dingen die het leven biedt. En nu de restricties vervallen verwachten we wel een toeloop van mensen die gebruik gaan maken van de diensten van AutoMaatje.”  Wilt u meer weten over de voorwaarden voor deelname en de kosten of kunt helpen als vrijwilliger, neem dan contact op met het meldpunt via automaatje@inetten-leur.nl of via 06-42227991 (op werkdagen van 10-12 uur).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief