Maria Evers
Maria Evers

Zondag Wereldvluchtelingendag: Maria helpt cliënten Vluchtelingenwerk op weg

Door: Len Poppelaars Algemeen

ETTEN-LEUR – Op zondag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Normaal gesproken een dag met mooie ontmoetingen tussen vluchtelingen en Nederlanders. Gedragen door de slogan ‘bakkie doen’ inmiddels een begrip. Dit jaar, waar we allemaal wat minder bij elkaar over de vloer komen, nemen we u als lezer mee in een viertal verhalen. Ontmoetingen met een inwoner van Etten-Leur, vertrouwd met of cliënt van Vluchtelingenwerk Etten-Leur. We starten met een ontmoeting met Maria Evers, vrijwilligster van het eerste uur.

“Het loopt als een rode draad door mijn leven. Het heeft me altijd getrokken”, verklaart Maria haar betrokkenheid bij de doelgroep. “Ik word er blij van. Ben een doener en een regelaar”.

Wegwijs maken in Etten-Leur

Vanaf het moment dat bekend is dat een statushouder in Etten-Leur woonruimte krijgt, start de rol van Maria. Elke statushouder gaat voor 2 jaar de overeenkomst met Vluchtelingenwerk Etten-Leur aan voor de begeleiding. Zelf is ze meestal de eerste 3 tot 6 maanden betrokken. De clou? Wegwijs maken in Etten-Leur. De eerste tijd staat in het teken van veel regelen en organiseren. 

“Alles wat er geregeld moet worden, regelen we”. Zaken als de huurovereenkomst, de inrichting van de woning, het gas-water-licht, de huisarts en de verzekeringen zijn slechts voorbeelden. “We ontmoeten elkaar regelmatig op het kantoor van Vluchtelingenwerk. En hanteren een schema met de zaken welke geregeld moeten worden. De frequentie van vervolgontmoetingen is helder”, linkt Maria naar de professionele inzet van Vluchtelingenwerk. De tussentijdse contacten lopen vooral via Whatsapp. Momenteel een handige manier om zaken af te stemmen.

Vrij mogen zijn

Veel mensen zijn blij in Nederland te zijn, vrij te mogen zijn en angst los te mogen laten. “Werken en weer onder aan de ladder beginnen, is soms best wennen. Diploma’s uit het land van herkomst tellen niet”. Iedereen neemt zijn eigen achtergrond mee, waar de een uit een land komt waar hij scholingskansen had. De ander komt de ander uit een afgelegen dorpje en is analfabeet, omdat kansen ontbraken. 

Ook bij het afstemmen van (vroegtijdse) educatie van de kinderen is Maria betrokken en praat ze samen met de ouders met school. De meeste leerlingen in het basisonderwijs starten op de Fontein in Breda, een school voor anderstaligen. Dit geldt ook voor leerlingen van de middelbare school leeftijd, deze starten vaak op de internationale schakelklas (ISK) in Breda.

Betrokkenheid

Maria geniet van de contacten met wederzijdse dankbaarheid. Mensen zijn blij in Etten-Leur te wonen, het is prettig wonen en ze krijgen een ‘welkom gevoel’. Ze herkent deze betrokkenheid, zo krijgt ze zelf veel kinderkleding aangeboden, welke ze vervolgens verdeelt onder de cliënten. Bijzondere verbinding? Een van haar cliënten heeft hun dochtertje naar Maria vernoemd. 

Over vluchtelingwerk zegt ze: “Leuk en goed georganiseerd. Ik ben daar gewoon een collega, is mijn gevoel. Ook zij geven mij een welkom gevoel”. Voor statushouders is het fijn en tegelijkertijd nuttig om Nederlanders te ontmoeten. Daarom spelen we de tip van Maria “Nodig iemand eens uit voor een kop koffie”, graag aan u door. Wordt vervolgd over twee weken, waar we de volgende ontmoeting met u delen…



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief