Michaela Spaanstra (midden) voorop in een Police for Freedom-mars.
Michaela Spaanstra (midden) voorop in een Police for Freedom-mars. Foto: Baycke@fotografie

Michaela Spaanstra ziet af van Paralympische Spelen: ‘Ik wil me niet laten vaccineren’

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR – Tien jaar lang heeft ze er alles voor gegeven, maar nu ziet rolstoeltennisster Michaela Spaanstra af van deelname aan de Paralympics in Tokio. Ze voelt zich niet goed bij alle coronamaatregelen. “De druppel was voor mij een bericht over de verplichte vaccinatie. Wie zich niet zou laten inenten, zou niet naar Tokio mogen. Ik heb toen zelf besloten dat ik niet meer zou gaan.”

Het is zeker geen besluit dat over één nacht ijs is gegaan. Michaela ontdekte het afgelopen jaar steeds meer onregelmatigheden in het coronabeleid. Ze kan zich niet vinden in het gevoerde beleid. Daarbij wijst ze naar het gevoerde beleid waarbij vrijheden drastisch werden ingeperkt, zoals de mondkapjesverplichting, de 1,5-meter-regeling en de avondklok. Als topsportster voelde ze een morele verplichting om mee te doen, maar ze kon zich niet vinden in de maatregelen.

Politiegeweld 

Toppunt was het politiegeweld begin dit jaar tegen mensen die in protest kwamen tegen de coronamaatregelen. Week in, week uit kwamen beelden voorbij waarbij op het oog vreedzame demonstranten met bruut geweld werden weggejaagd. Dat was het moment waarop Michaela’s vriend Dennis besloot om de Nederlandse afdeling van ‘Police for Freedom’ op te zetten. Hij ging marsen organiseren voor het behoud van grondrechten. 

“Police For Freedom verdedigt niet jouw mening, maar de vrijheid om deze te uiten”, benadrukt Michaela. Zij steunde Dennis en samen gingen zij voorop in de marsen die inmiddels op verschillende plekken in Nederland zijn gehouden. Daarbij kregen zij steun van andere beroepsgroepen, zoals artsen, verpleegkundigen en veteranen. Niet op alle plaatsen mochten de marsen doorgaan. Waar dat niet mocht, werd een ‘alternatieve puzzeltocht’ opgezet als alternatief protest.

Pippi Langkous

Deze activiteiten brachten Michaela nog dichter bij haar beslissing om voortijdig te stoppen met het rolstoeltennis op hoog niveau. Ze tenniste inmiddels tien jaar lang als professioneel speelster. Zij begon met het spelen van tennis, nadat ze gedeeltelijk verlamd raakte na een operatie waarbij een tumor werd weggehaald uit haar rug. 


Michaela tijdens finale van Prostejof CZ.  - Collectie Michaela Spaanstra

“Ik ben een soort Pippi Langkous, ik dacht dat ik het wel kon en dat bleek ook!” Michaela beklom de internationale ranglijst en behaalde de nodige successen in de single- en dubbeltennis. Ook kreeg ze de titel: ‘Etten-Leurse Sporter met een Beperking’ op het lokale Sportgala: “Dat vond ik ook een eervolle trofee. Die heb ik nog steeds in de vitrinekast staan.” De Paralympics zouden voor haar een prachtig eindstadium zijn van een glansrijke carrière.

Profstatus inleveren

Tot begin dit jaar trainde Michaela bijna dagelijks fanatiek op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen. Ze was met haar ranking zeker van een plek in Tokio. Nu stort ze zich op de organisatie van de vrijheidsmarsen: “Ik heb mijn A-status (profstatus) na goed overleg met de KNLTB ingeleverd.” 

Ze heeft geen moment spijt van haar keuze, ook niet nu de Paralympics, dichterbij komen: “Daar sta ik met duizend procent achter. Natuurlijk zal het even zeer doen als de Paralympics beginnen, maar ik wil geen onderdeel uitmaken van –in mijn ogen- een theaterstuk.” Ze vindt het belangrijk dat mensen zélf de beslissing kunnen maken om zich wel of niet te laten vaccineren, zonder druk. Wie zich nu bijvoorbeeld niet tegen COVID-19 wil laten inenten of testen, kan bijvoorbeeld niet naar het buitenland op vakantie.

Freedommarsen hard nodig

Volgens Michaela blijven de marsen van ‘Police for Freedom’ hard nodig, ook nu Nederland langzaam meer vrijheden krijgt: “We gaan door, totdat alle maatregelen weg zijn en we terug zijn bij normaal.” Dat de organisatie in een behoefte voorziet, blijkt wel uit de duizenden demonstranten die op de marsen afkomen: “Bij ons protest in Apeldoorn liepen we ook door woonwijken. Het is hartverwarmend om te zien dat bewoners massaal hun support lieten blijken. Zo stelden sommigen zelfs hun wc open voor ons en gaven drinken.” 

Een volgende activiteit is het betrekken van de jeugd. Michaela is druk met een editie van ‘Police for freedom-Kids’. “Dat wordt niet echt een mars, maar meer een spelletjesdag waarbij kinderen bijvoorbeeld een spandoek maken.”

Niet terugkeren op topniveau

De Etten-Leurse sluit niet uit dat ze haar tennisrolstoel nog een keer in gebruik neemt: “Nu staat die in de schuur. Het doet nog teveel pijn.” Terugkeren op profniveau zit er niet meer in: “Ik ben inmiddels ook boven de 40, ik merk ook aan mijn lijf dat het steeds zwaarder wordt.” Bang voor het zwarte gat is ze niet: “Ik steek al mijn energie in de marsen. Later wil ik ook het werk voor de Michaela Kurpisz Foundation weer oppakken, om andere mensen te stimuleren hun droom waar te maken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief