Afbeelding
Foto: Krijn ten Hove

Joost Klinkenberg ontwierp Koppermaandagprent: ‘30 lettertypen gebruikt’

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR - Het ene jaar wordt de Koppermaandagprent ontworpen door een vrijwilliger van het museum, het ander jaar een ontwerper. Dit jaar was de beurt aan Grafisch ontwerper Joost Klinkenberg. Klinkenberg is heel lang werkzaam geweest in de grafische wereld o.a. als handzetter en grafisch ontwerper. “Alvorens het ontwerp te maken heb ik mij eerst verdiept in de prenten die al gemaakt zijn. ik kende het begrip maar was er nooit zelf mee bezig geweest.”

“De prent van dit jaar heeft als thema 6 woorden die symbool staan voor de drukkunst: letter - zetten - drukken - boeken - binden - werkman. Deze woorden staan op de prent maar daarbij zijn ruim 30 lettertypen gebruikt. Deze woorden zijn 4x op het vel gedrukt maar bij elk drukgang is de drukvorm 45° gedraaid. Hierdoor ontstaat er een letterfeest van 36 speelse typografische schilderijtjes. Bij elke draaiing is er een andere kleur gebruikt waardoor je van welke kant je de prent ook bekijkt altijd alle woorden kunt lezen.”

De achterliggende gedachte voor Klinkenberg is om te laten zien hoe mooi de drukkunst kan zijn en mensen inspireren, vooral jongeren. Zij zijn al veel visueler ingesteld als ik vroeger, maar ik hoop dat ze hier straks in het museum en de nieuwe Grafische Werkplaats uitgedaagd worden om te gaan spelen met kleuren en lettertypes. Dat ze de moderne middelen gaan inzetten maar ook gebruik maken en weet hebben van hoe het vroeger ging. Dat ze open staan voor de grote hoeveelheid kennis die hier is.”
Koppermaandagprent



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief