Juf Madelon en juf Leny met hun kleutergroep.
Juf Madelon en juf Leny met hun kleutergroep.

Juffen Leny en Madelon nemen afscheid van De Springplank

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - Juffen Leny Aarts-Feskens en Madelon Homs-Elias nemen na een lange carrière op basisschool De Springplank afscheid van het onderwijs. De komende weken zwaaien zij ‘hun kleuters’ uit. Dat gebeurt mét gemixte gevoelens: “We gaan elke dag met heel veel plezier naar school. Het is geweldig om met kinderen te werken, maar soms moet je toch moeilijke keuzes maken.”

Speciaal voor het interview zijn Leny en Madelon allebei naar school gekomen. In hun rijk ingerichte klaslokaal zitten we aan de lage tafeltjes. “Natuurlijk is er veel veranderd in het onderwijs, maar de basis is nog steeds hetzelfde. De kinderen spelen net als dertig jaar geleden nog graag in de bouwhoek en genieten nog steeds van voorlezen, zingen en dansen”, benadrukt Leny.

Digitaal scherm, tablets en BeeBot

“Wel hebben we tegenwoordig een digitaal scherm, tablets en de BeeBot in de klas waarmee kinderen leren programmeren.” Beide juffen werken al lang op De Springplank. Madelon begon na haar studie in 1986 meteen op de openbare basisschool die toen net een jaar open was. “Ik was nog maar 21. We zaten toen al met drie scholen onder één dak, dat was voor die tijd heel modern.” 

Leny staat inmiddels 25 jaar op De Springplank. Daarvoor werkte ze op ‘t Carillon. Zij voltooide haar studie nog op de KLOS, de officiële opleiding tot kleuterjuf, een voorloper van de huidige pabo. 

Toen Leny kinderen kreeg, stopte ze met werken: “In die tijd moest je kiezen: je werkte fulltime of je nam ontslag.” Een paar jaar later kwamen er mogelijkheden om parttime te werken en keerde Leny terug voor de klas. Eenmaal op De Springplank, ging ook Leny nooit meer weg: “Ik voelde me meteen thuis hier. Dat is echt het Springplank-gevoel. Collega’s staan voor elkaar klaar, en met de ouders en kinderen hebben we een geweldige band. We vormen één team.” 

Kanjer-school

Op de vraag wat De Springplank bijzonder maakt, raken Leny en Madelon niet uitgepraat: “We zijn een Kanjer-school en gaan uit van de kracht van elk kind. Je kunt niet overal even goed in zijn, we stimuleren wat een kind wél kan. De leerlingen helpen elkaar. De Springplank is een kleine school. Daardoor kennen we alle kinderen en ouders. We merken het ook, als kinderen zich lekker voelen, presteren ze goed. De sociaal-emotionele omgeving is heel belangrijk. Kinderen moeten zich veilig en vertrouwd voelen, zodat ze de wereld kunnen ontdekken.” 

De twee vinden de contacten met ouders heel belangrijk: “We missen hen ook in de klas, door de coronaregels mogen ze niet binnenkomen, terwijl ze anders tot in groep acht in het lokaal mogen komen.” Leny en Madelon vinden hun werk nog steeds prachtig: “Het is zeker weten het mooiste beroep ter wereld. We genieten van de 25 blije koppies die elke dag verwachtingsvol kijken wat we gaan doen! Het geeft energie om de ontwikkeling van een kind te mogen volgen.” 

Met elkaar lezen en schrijven

De twee juffen kunnen letterlijk met elkaar lezen en schrijven. Ze geven al jaren les aan dezelfde klassen: “We delen lief en leed, het is dan ook mooi om samen te stoppen. We stoppen ook echt op ons hoogtepunt, want we zijn dit werk zeker nog niet beu. We blijven in ieder geval in elkaars leven.” De Springplank neemt afscheid van Leny en Madelon met een speciale afscheidsweek. De leerlingen mogen genieten van een kinderpopconcert en ook volgt er een uitje met de kleuters naar speeltuin De Hoge Neer waarbij alle kinderen een ijsje krijgen: “En dan is het aan ons om nu de wereld buiten De Springplank te gaan ontdekken!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief