Abraham en Mehert hebben het naar hun zin in Etten-Leur.
Abraham en Mehert hebben het naar hun zin in Etten-Leur. Foto: Len Poppelaars

Abraham en Mehert weten hoe gelukkig je bent wanneer je vrijheid ervaart

Door: Len Poppelaars Algemeen

ETTEN-LEUR - Abraham en Mehert zijn gevlucht uit Eritrea, een land in het oosten van Afrika. Het kent een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld en een dienstplicht die meer dan tien jaar kan duren. In dit derde artikel rondom Wereldvluchtelingendag, delen we onze fijne ontmoeting met dit gastvrije echtpaar.

Terwijl Mehert de authentieke Eritrese koffie in de aardewerk Jabana met zorg op een gaspitje bereidt, praten we met Abraham over zijn leven in Nederland en het leven in Eritrea. Levens die nagenoeg geen vergelijking kennen. In zijn leven in Nederland prijst hij zichzelf gelukkig met de vrijheid die hij hier mag ervaren. En werkt hij elke dag hard aan zijn verdere inburgering.


Samen leven, samen slapen
Abraham komt uit een groot gezin. Zijn ouders hadden negen kinderen en samen woonden ze in een klein dorpje in Eritrea. Hun woning had slechts drie vertrekken, waarin ze samen leefden en samen sliepen. Families kennen in zijn land van herkomst een sterke sociale band en delen nagenoeg alles. “Pas wanneer je gaat trouwen, ga je op zoek naar een eigen woning”, legt hij uit. 

“Vaak mag je ergens gaan wonen omdat je iemand kent of bouw je zelf”. Auto’s of bussen waren in de omgeving bijna niet te vinden, vier uur lopen naar een markt in een dorp verderop was heel gewoon. Nagenoeg iedereen is er afhankelijk van de landbouw en dat was ook zijn invulling van de dag. Van het bewerken van de grond tot de oogst voor het eigen levensonderhoud. De os voor het zware ploegwerk, werd gedeeld met anderen.

Vlucht
Kort na hun trouwen begon de vlucht uit Eritrea, in eerste instantie naar buurland Ethiopië. Na jaren van omzwervingen over verschillende landen, door de woestijn en over de Middellandse Zee woont Abraham sinds 2018 in Etten-Leur. Mehert woont sinds een paar maanden weer bij haar man. Ze leven een leven waar naast liefde en geloof, ook onzekerheid een rol speelt. Het is nog niet zeker of Mehert in Nederland mag blijven.

Sociaal leven
Elk weekend gaan ze naar de broer en zus van Abraham, welke met hun gezin in Breda wonen. Het koffieritueel is steevast een onderdeel van hun ontmoeting, waarbij ze uren samen praten. Samen zijn, liefde en het geloof zijn belangrijke pijlers in het sociale leven.

Dit geldt ook voor de onderlinge contacten met vrienden. Behalve dat vrienden als broers voelen voor Abraham, noemen ze elkaar ook broer. Dit gevoel is er ook in spontane ontmoetingen met voor hem nog onbekende Eritreeërs.

Nederland
Uit de tijd van zijn vrijwilligerswerk, kent hij een aantal Etten-Leurse mensen. Prettig om hen soms tegen te komen. Met zijn inburgering is hij bijna klaar, hij moet nog een examen doen. Om te oefenen kijkt hij bijvoorbeeld naar de Nederlandse televisie. Wat hij prettig vindt? Om nog meer Nederlands te kunnen praten om het zo nog beter te leren. De vraag aan Etten-Leurse inwoners: Komt u Abraham tegen, begin gerust een gesprek!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief