Een vrachtwagen staat klaar voor bevoorrading van de winkel.
Een vrachtwagen staat klaar voor bevoorrading van de winkel. Foto: Alexander Vingerhoeds

APB wil controle op laad- en lostijden bij supermarkten: ‘Omwonenden klagen over overlast’

Door: Monique Jansen Algemeen

Het APB Etten-Leur wil dat de gemeente controles gaat uitvoeren bij supermarkten om te kijken of het laden en lossen in de ochtend volgens de regels verloopt. “Wij durven te stellen naar aanleiding van klachten van omwonenden, dat de Dirk van den Broek aan de Schoonhout en de Lidl aan de Trompetlaan niet altijd rekening houden met de winkeltijdenverordening”, geeft fractievoorzitter Peter van der Wulp aan. 

Volgens hem wordt er op zondag vaker bevoorraad dan is toegestaan. “Nu is er tijdens de coronacrisis ontheffing verleend, maar inmiddels kan er wat het APB betreft weer teruggegaan worden naar de regelgeving zoals voorheen.” Hij heeft daarom raadsvragen over de kwestie gesteld. 

Regels

Van der Wulp wijst erop dat de regels voor het bevoorraden van supermarkten in woonwijken in de Winkeltijdenverordening staan. “Hierin is onder meer afgesproken wanneer bevoorrading al dan niet is toegestaan. Zo staat er in de Winkeltijdenverordening dat bevoorrading op zondag niet is toegestaan, met uitzondering van de levering van één vracht vers brood en banket.” Het APB meent dat het op zondag zeker niet bij één vracht blijft. Ook klagen omwonenden over de bevoorrading in de vroege ochtend om 06.15 uur. Dit wordt als zeer hinderlijk gezien. 

Controles

Het APB vraagt of er wordt toegezien op naleving van de winkeltijdenverordening. Als dat niet gebeurt, wil Van der Wulp snel controle. Ook stelt hij voor om de venstertijden in te voeren. Die kunnen bijvoorbeeld stellen dat er niet voor 07.00 uur geladen en gelost mag worden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief