Rien en Wil Schalk met hun vijf kinderen.
Rien en Wil Schalk met hun vijf kinderen. (Foto: Familie Schalk)

Wil en Rien Schalk zijn 60 jaar getrouwd: ‘We hopen nooit te hoeven verhuizen’


ETTEN-LEUR – Zestig jaar geleden stonden ze voor het altaar en gaven ze elkaar het jawoord. De grote zwart-wit foto in hun hal laat een stralend bruidspaar zien. Zoveel jaar later zijn ze de trotse (groot)ouders van vijf kinderen en acht kleinkinderen en blikken ze samen vanuit hun woning aan de Stationsstraat terug op een tijd vol liefdevolle herinneringen. Het begon allemaal met dat eerste oogcontract op een bedevaart in Wittem in de provincie Limburg.


Zowel Rien als Wil, geboren en getogen in Breda, zijn 22 jaar wanneer ze op bedevaart gaan naar Wittem. Rien met zijn vader, Wil met haar moeder. Het was hun eerste toevallige ontmoeting.

Heeft zo moeten zijn
“Het heeft zo moeten zijn, ik heb daar gebeden voor een vrijer”, vertelt Wil met een glimlach. Samen de hele dag naar de kermis, was de afsluiting van deze Limburgse ontmoeting. Zonder een vervolgafspraak te maken, scheiden elkaars wegen. Tot het moment dat ze elkaar toevallig ontmoeten bij de friettent in het bos. Het eerste afspraakje werd gemaakt. Waar? Onder de moeierboom op de Markt in Etten-Leur. Het begin van een verkeringstijd. Met name gevuld met “gewoon elkaar zien, samen fietsen of elkaar ontmoeten bij familie”, vertelt Rien aangevuld door Wil.

Huwelijk
Na drie jaar bezegelen ze de liefde met een huwelijk. Op vrijdag 1 augustus 1961 over een volle Markt naar het gemeentehuis in Breda. En aansluitend in de kerk, althans bijna aansluitend. Vanwege een planningsfoutje mochten ze eerst nog even in het ouderlijk huis koffiedrinken.

Ze starten met inwonen bij de zus van Wil in Etten-Leur, een jaar later kopen ze een woning aan de Stationsstraat. “Ik denk dat dit huis al bijna 100 jaar hier staat. Toen we er kwamen wonen hebben we de bedstee eruit gehaald en de wc stond nog in de keuken. De mozaïektegels in de serre heeft Rien zelf gemaakt en gelegd. We wonen er fijn en hopen nooit te moeten verhuizen, al weten we niet of het zo mag zijn. Soms zou ik wel eens een jaar verder willen kijken”.

Jaren
Samen een avondje of middagje dansen was lang een favoriete bezigheid. Bewegen speelt sowieso een rol in hun leven. Zo heeft Wil jaren aan hardgelopen gedaan bij Achilles en daar tevens in de kantine gestaan, maar liefst 25 jaar. En komt Rien u bekend voor? Dat kan zeker kloppen. Hij heeft 40 jaar, naast zijn baan als lasser, bij menig huis in Etten-Leur elke ochtend de krant bezorgd. Fietsen was een van zijn favoriete bezigheden. In de eigenhandig gebouwde schuur staat zijn sportieve fiets nog steeds te pronken. Wegdoen? Zeker niet!

Geheim
Het geheim om zo lang getrouwd te zijn? Samengevat: Samen blijven praten en geven en nemen.
En als de emoties hoog zitten is de vraag “Hou je nog een bietje van me” zeker helpend, aldus het diamanten bruidspaar. Op 1 augustus feesten ze met de kinderen en familie in ’t Strooienhuis. En daar kijken ze naar uit!

Len Poppelaars,
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief