Foto: Archief de Bode

Etten-Leurse wijken gaan nog niet massaal van aardgas af

ETTEN-LEUR – Etten-Leurse wijken gaan de komende jaren nog niet massaal van het aardgasnet af. De gemeente zet eerst in op het beter isoleren van woningen die voor 1975 zijn gebouwd. Dit bespaart aardgas en maakt de overstap naar een aardgasvrije woning later makkelijker. Deze isolatiefocus ligt in eerste instantie op de wijken Centrum Oost, Centrum West, Baai, Noord en de Banakkers.


Woningcorporatie Alwel gaat een groot deel van haar huurwoningen isoleren in de wijken Centrum West en Banakkers. Deze strategie komt voort uit de Transitievisie Warmte. Hierin moeten gemeenten uitleggen hoe zij aardgasvrij willen worden. Het Rijk wil uiteindelijk dat Nederland in 2050 geen gebruik meer maakt van gas om zo de uitstoot van CO2 terug te brengen. Zo moet de klimaatverandering worden beperkt. 

Warmte- en koudeopslag

Volgens de gemeente ligt er nu een realistisch plan. Er is ook gekeken naar de mogelijke realisatie van warmtenetten, maar dat is voor Etten-Leur geen optie. Wel neemt men de optie serieus om kleinschalige collectieve oplossingen, zoals warmte- en koudeopslag voor het centrum en de bedrijventerreinen te realiseren. 

De plannen staan in de Routekaart Aardgasvrij Etten-Leur. Belangrijk uitgangspunt is dat de stappen voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn. De afgelopen tijden hebben bewoners meegedacht. 1.700 mensen vulden twee vragenlijsten in. Ook was er een meedenkgroep van 14 bewoners en kwamen er 150 mensen af op twee speciale inwonersbijeenkomsten. 

Monique Jansen
Monique Jansen
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief