Miranda de Vries opent de expositie.
Miranda de Vries opent de expositie. Foto: Krijn ten Hove

Etten-Leur is meer dan Van Gogh alleen: Expositie over aspecten Leur in Trouwkerkje

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN - LEUR - In de promotie van Etten-Leur wordt veel aandacht besteed aan de stappen die Vincent van Gogh ooit in deze gemeente heeft gezet. “Maar Etten-Leur is meer dan Van Gogh alleen”, zegt Lia Boeren namens de Adriaan van Bergen Stichting. Om de inwoners kennis te laten maken met de bredere geschiedenis van ‘de Leur’, de stichting kent zijn oorsprong natuurlijk in dit gedeelte van de gemeente, heeft de stichting een expositie gehouden in het Trouwkerkje waarbij specifiek aandacht werd gevestigd op de bijzondere aspecten van Leur.

“De expositie geeft een overzicht van de geschiedenis van Leur van ca 1300 tot 1950, waarbij aandacht is voor kenmerkende ontwikkelingen, bijzondere panden en woningen en uiteraard de beroemde Leurenaren door de jaren heen. Denk hierbij aan de wellicht bekende zaken als de Haven, de turfvaart, Adriaan van Bergen, Pater Arnold Damen, de stoomzeepfabriek en het herenhuis op het Van Bergen Plein. Maar ook wellicht wat onbekendere Leurenaren die wel een grote naam hadden zoals Coen ‘de geweldige’ de Koning, die Nederlands, Europees en Wereldkampioen schaatsen op de lange baan is geweest. We hebben zoveel materiaal dat we niet in staat waren om alles t exposeren.” De expositie werd geopend door burgemeester Miranda de Vries.

“De expositie is samen gesteld door Boy Hendrikx en Cor Kerstens die beiden de geschiedenis van Etten-Leur uitstekend kennen en alles weten over alle bekende oud inwoners. Zij hebben de informatie verzameld, uitgewerkt en van teksten voorzien zodat er een mooi en volledig overzicht is ontstaan. Samen met Boy en Cor wordt er ook gewerkt aan een boekje richting de scholen waarin alle bijzonderheden en bekende oud inwoners in vermeld staan.

Trots maken

“Als gemeente moeten wij ons breder profileren dan alleen Van Gogh want er is zowel in Etten als in Leur nog veel meer. Door de mensen bewust te maken van wat onze gemeente te bieden heeft hopen we ook dat mensen trots worden en dat ook uit gaan dragen. Hiermee kunnen we anderen stimuleren om onze gemeente te bezoeken, iets wat goed is voor onze lokale economie. We hebben onze eigen inwoners en toeristen ook veel te bieden als gemeente. Er is natuur, er is een mooie haven in de kern van Leur, een jachthaven, een mooie centrum, gezellige horeca, mooie straten en ga zo maar door. We mogen trost zijn op wat we hebben.”

Ondertussen kijken Lia en de Adriaan van Bergens stichting al weer verdere vooruit. “Nu de corona maatregelen langzaam aan worden afgebouwd en de vaccinatiegraad omhoog gaat hopen we dat volgend jaar de Havenfeesten weer door kunnen gaan. Dan willen we ook graag de verschillende bouwstijlen in beeld brengen. Er zijn historische panden waar vroeger trapgeveltjes op stonden. Inmiddels zijn er al weer een paar recht getrokken.”

“Maar er zijn ook nog panden waar ze vroeger wel op stonden maar de huidige bewoners en eigenaren dat niet weten. Als we dat in beeld kunnen brengen kunnen die ouder elementen wellicht weer hersteld worden. Er is een mooie wandelroute langs deze bijzondere panden op Leur. We zijn nu aan het kijken of we bij deze panden QR codes kunnen plaatsen zodat mensen die de route lopen meer achtergrondinformatie krijgen over het pand, de oorsprong en de bijzondere bewoners die daar gewoond hebben. Zodat we het mooie van deze gemeente naar voren kunnen laten komen”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief