Samen zingen, samen dansen, samen spelen en samen delen.
Samen zingen, samen dansen, samen spelen en samen delen. Foto: Len Poppelaars

Peuterspeelgroep Stampertje in ouderencentrum Anbarg bestaat 25 jaar

Door: Len Poppelaars Algemeen

ETTEN-LEUR – Speelgroep Stampertje bestaat 25 jaar. Vijf ochtenden in de week spelen maximaal tien peuters van 2-4 jaar in de gezellige ruimte van deze kleinschalige peutergroep. Gevestigd in het Anbarg aan de Nassaulaan, een mooie combinatie tussen jong en oud. Is het droog? Dan worden de speelactiviteiten even naar buiten verplaatst. “Wij werken vanuit ons hart”, vertelt peuterleidster Ingrid. Een peutergroep waar spelen en sociale contacten op een natuurlijke manier worden meegeven. Spelen is leuk! Al vijfentwintig jaar! 

De peuterspeelgroep is ontstaan uit een ouderinitiatief binnen Dikkertje Dap, destijds gevestigd in de Wilhelminalaan. Omdat de speelgroep rond de eeuwwisseling qua ruimte niet mee kon verhuizen, kwam er een noodkreet in de krant. De directeur van het Elisabeth kwam dit ten gehore en nam contact op. “Wow, er wordt toch aan ons gedacht. Nog altijd dankbaar dat de directeur ons zelf benaderde”, vat Jolanda samen. Zo kreeg de groep een plaats in het oude Elisabeth en verhuisde ze later mee naar het Anbarg.

Jong en oud
En dat oud en jong een mooie combinatie is, blijkt uit de enthousiaste verhalen. Na de herfstvakantie hopen ze de ontmoetingen weer op te starten. En twee keer in de week weer even samen te zijn. “Dit is altijd heel bijzonder, vrijblijvend ook trouwens. Als we de grote ronde tafel samen met onze peuters naderen, gaan aan tafel ieders ogen open. Al snel klinkt het ‘Kom eens hier’. 

Jong en oud maken graag samen een puzzeltje, kleuren of spelen met de bal. Ze hebben samen veel plezier”. Terwijl er liedjes worden gezongen, zwaait een langslopende bewoner van het Anbarg vrolijk lachend door het raam. Kleine peuterhandjes gaan de lucht in en zwaaien terug.

Puurheid
Het team bestaande uit Ingrid, José, Jolanda, Mieke en vrijwilligster Tonnie nemen allen jarenlange ervaring mee. Wat al die 25 jaar hetzelfde is gebleven is de factor aandacht. “Nee, de kinderen zijn niet veranderd”, legt José uit. “Ja, de kinderen zijn natuurlijk niet dezelfde kinderen, maar de puurheid van deze leeftijdsgroep is nog precies hetzelfde als jaren geleden”, vult Jolanda aan. 

Wat helaas wel verandert, is de regelgeving en de vele administratieve neventaken. Allen glunderen wanneer ze het over het ‘samen spelen, samen delen’ effect hebben en de diversiteit van kinderen. Een leuke voorbereiding richting basisonderwijs, al ligt daar niet de nadruk op. “We kijken bijvoorbeeld naar wat ze al wel kunnen. We zijn er voor alle kinderen”. Naast samen spelen, groeien ze op het gebied van sociale vaardigheden. “Afscheid nemen aan de deur als een van de covidmaatregelen was even wennen. Maar ook daar steken ze weer iets van op”.

Feestje
Om het jubileum te vieren komen alle kinderen samen feesten bij Stampertje. Er is een interactief moment verzorgd door Linda Matijsen, iets lekkers en een cadeautje. Feestjes worden altijd met alle peuters samen gevierd, bijvoorbeeld met Sinterklaas of Kerst. Iedere ochtend sluiten ze in de kring de dag af met vertrouwde liedjes. ‘Er zat een klein zigeunermeisje huilend op een steen’ of ‘In de maneschijn klom ik op een trapje naar het raamkozijn’ zijn tijdloos. Nieuwsgierig? Neem gerust contact met ze op.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief