Foto: René Mensen

Grote zaal Nobelaer opgeleverd: cultuurparel met 500 zit- en 700 staplaatsen

ETTEN-LEUR – De oplevering van cultuurcentrum de Nobelaer komt steeds dichterbij. Vrijdag werd de parel van de cultuurtempel opgeleverd: de grote zaal. Deze imposante ruimte heeft een capaciteit van 500 zitplaatsen en 700 staanplaatsen. Deze week kreeg de theaterzaal heeft karakter gekregen door de komst van de inschuifbare tribune, het voordoek, het tapijt en de theaterstoffering.


De multifunctionele zaal is geschikt voor onder andere theatervoorstellingen - zowel professioneel als amateur, concerten, schoolmusicals en carnaval. De naam is overigens een werktitel. De naamgeving van de zalen in de nieuwbouw van het cultuurhuis is in volle gang in samenwerking met de Heemkundekring en jongeren. De gebogen tribune, de kleurkeuze van de stoelen (theaterrood) en de vloerbedekking (goudkleurig) en de houten wandafwerking die tevens een akoestische functie heeft, maken de zaal warm, intiem en laagdrempelig.

Kijkje achter de schermen
Met de oplevering van de grote multifunctionele zaal beschikt Etten-Leur vanaf april 2022 over een intieme theaterzaal, een swingende concertzaal, een spetterend podium voor schoolmusicals, een bruisende harmonieorkestzaal, een gezellige koersbalzaal maar zeker ook een fantastische carnavalszaal. Er is alles aan gedaan om al deze verschillende activiteiten goed mogelijk te maken. De zaal is dusdanig gebouwd dat er met weinig personele inzet snel omgebouwd kan worden.

Uniek aan deze zaal is de glaswand waardoor indirect daglicht naar binnenvalt. Bezoekers van de bibliotheek en cursisten dans, theater, muziek en beeldend krijgen overdag vanuit de huiskamer en de eerste verdieping een kijkje achter de schermen van de opbouw van een voorstelling of een generale repetitie. De ramen kunnen uiteraard ook verduisterd worden. De glaswand is tekenend voor de transparantie in het hele gebouw: je kunt van buiten zien wat er binnen gebeurt en op de verdieping zie je wat er beneden gebeurt.

Programma in de nieuwbouw

Vanaf april neemt de Nobelaer de zaal officieel in gebruik. Dat gebeurt met een gevarieerd aanbod aan optredens van onder meer OG3NE, Het Zwanenmeer, Christel de Laat en De Grote Efteling Koekoekshow. Dankzij de inschuifbare tribune is de nieuwe theaterzaal veelzijdig en is er naast de ‘klassieke’ theateropstelling ruimte in het programma voor het staconcert Guilty Pleasure Hits en het ligconcert Canto Ostinato door Jeroen van Veen. Directeur Hilda Vliegenthart: “We hebben samen met de gemeente Etten-Leur, Bouwbedrijf Vrolijk, architect Roel ten Bras en onze adviseur Jos Buitinck gestreefd naar warmte en intimiteit in de grote multifunctionele zaal. Het resultaat is een prachtige grote zaal die voor vele doeleinden geschikt is en heel gezellig, intiem en warm oogt. Wij zijn bijzonder trots op het resultaat en vertrouwen erop dat Etten-Leur de komende decennia vele mooie momenten zal beleven in deze zaal”.

‘Oude’ zaal voorgoed dicht

Intussen heeft de grote zaal in de oude Nobelaer voorgoed de deuren gesloten. De Sinterklaasmusical was het laatste optreden. De theaterzaal ging vervroegd dicht, omdat de slechte staat van de oudbouw een steeds groter probleem wordt. Lekkages maken het niet langer verantwoordelijk open te blijven. Ook annuleerden veel bezoekers de kaartjes uit angst voor het coronavirus. In maart wordt nog één keer opgetreden in de oude Nobelaer om afscheid te nemen met ‘Cirkel van het Leven.’ De bibliotheek blijft wel geopend en de lessen vanuit kunsteducatie gaan wel door.

n

Monique Jansen
Monique Jansen
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief