Afbeelding
Foto: René Mensen

Vuurwerkverkoper Freek Schalk: ‘Mensen gaan nu in België vuurwerk kopen’

Door: Marloes Smits Algemeen

Freek Schalk, eigenaar van Life & Garden en tevens groot vuurwerkverkoper in Etten-Leur, is het niet eens met de manier waarop het vuurwerkverbod is ingegaan. “Er is geen dialoog gevoerd.” 

Vorig jaar kon Freek het vuurwerkverbod nog wel begrijpen, toen was hij het er zelfs mee eens. Dit jaar is het een ander verhaal. “Vorig jaar lagen de ziekenhuizen vol en was het verbod er om ze niet nog voller te maken. Nu wordt het naar mijn mening gebruikt om personeelstekorten op te vangen.” Hij is het niet eens met de manier van besluitvorming. “Er moet een dialoog gevoerd worden, dat mis ik nu,” maakt Freek duidelijk. Hij hekelt het schaatsgebeuren dat afgelopen februari plaatsvond na de hevige sneeuwbuien. “Daardoor kwamen er ongeveer 40.000 mensen in het ziekenhuis. Politieke partijen grijpen dit aan om het vuurwerk voor altijd maar te schrappen.” Het vuurwerkverbod is onlogisch als je kijkt naar hoeveel illegaal vuurwerk het oplevert, vindt Freek.

 “Als je dan hoort wat voor enorme rijen er in België zijn. Mensen kopen toch wel vuurwerk, waarom moet je dan de Nederlandse ondernemer hiermee schaden?” vraagt hij zich af. De ondernemer ziet het afsteken van vuurwerk in de toekomst helemaal verdwijnen. “Ik weet wel dat er over een aantal jaar helemaal geen vuurwerk wordt afgestoken. Maar ik kan er niet tegen dat ondernemers iedere keer een worst wordt voorgehangen, om hem vervolgens te zien worden opgegeten,” aldus ondernemer Freek Schalk. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief