Rowan (r) met voormalig minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.
Rowan (r) met voormalig minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Foto: Ellen van den Ouden/ETZ

Wint Etten-Leurse ic-verpleegkundige Rowan de award ‘Vrouw in de Media?’

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - Het leven van de Etten-Leurse Rowan Marijnissen (31), ic-verpleegkundige en voorzitter van de V&VN Intensive care (Verpleegkundigen en Verzorgende Nederland afdeling) staat al zeker twee jaar op zijn kop. Eind 2019 nam ze de voorzittershamer over binnen V&VN Intensive care. Kans om zich uitgebreid voor te bereiden op deze functie had ze niet, want in maart 2020 brak de coronacrisis los. De intensive cares kwamen vol te liggen met coronapatiënten en verpleegkundigen draaiden overuren. Het was alle letterlijk alle hens aan dek. 

De media en de politiek klopten massaal aan bij Rowans deur als vertegenwoordiger van de intensive-care-verpleegkundigen. De beroepsvereniging stond volop in de belangstelling. “Ik heb interviews gegeven aan alle kranten, ben verschenen in journaals en verscheen in praatprogramma’s. Ik vond het belangrijk om de stem te laten horen van de verpleegkundige, in het specifiek die van de ic-verpleegkundige. Wij staan letterlijk met onze voeten in de klei. Er was en is veel te doen in de zorg. Dan is hét belangrijk dat medewerkers uit de zorg worden gehoord.”

Als voorzitter de V&VN Intensive care ging Rowan ook in gesprek met beleidsmakers over het opschalen van ic-capaciteit, de kwaliteit van zorg en de veranderingen die nodig zijn om verpleegkundigen voor het vak te behouden. Ze bouwde daarbij bijvoorbeeld een goed contact op met Hugo de Jonge, tot voor kort minister van Volksgezondheid. “Hij staat onder continue stress, hij krijgt heel veel kritiek, terwijl hij ook gewoon een mens is die het beleid uitvoert. We hebben bijvoorbeeld ook appcontact.” Ook leidde ze hem bijvoorbeeld rond op de IC bij het Elisabeth TweeSteden ziekenhuis Tilburg ziekenhuis (ETZ) waar ze werkt. Ze heeft het voorzitterschap van de beroepsvereniging altijd gecombineerd met haar werk als ic-verpleegkundige en praktijkopleider IC. Daarbij draaide ze werkwerken van 36 uur: “Er waren momenten dat ik mijn man amper zag.” 

De media-aandacht leverde veel positieve aandacht op. Rowan kreeg letterlijk een vinger in de pap, beleidswerkers en politici vragen haar geregeld om mee te denken. Op sociale media ontving ze een stortvloed van reacties, positief én negatief. Daar kan ze goed mee omgaan. Vanuit haar eigen beroepsgroep kwam er soms ook kritiek. Wijkverpleegkundigen wezen er bijvoorbeeld op dat ook zij onder druk staan: “En dat is zeker waar, daarom is het belangrijk om samen op te trekken. Laten we als verpleegkundigen niet tegenover elkaar staan, maar juist mét elkaar.”


Foto: Ellen van den Ouden/ETZ

Winnares

Al haar optredens in de media zorgden voor de nominatie voor de titel ‘Vrouw in de Media Award 2021 Noord-Brabant’, een initiatief van Sprekersbureau ZijSpreekt en Mediaplatform Vaker in de Media. Deze organisatoren moedigen vrouwelijke experts en rolmodellen aan om zichtbaarder te zijn in de media. Tot 28 januari kan er worden gestemd op de genomineerden via vrouwindemedia.nl. De week daarna wordt de winnares bekend gemaakt. Zij ontvangt een beeld van kunstenares Ellen Buchwaldt. 

Rowan kijkt met een positief gevoel terug op de afgelopen twee jaar. “Het was zwaar, maar ik ben bewust op de IC gaan werken. Dat is acute zorg, het is een laatste strohalm voor mensen. In het ETZ zijn we gespecialiseerd in patiënten met hoofdletsel en traumazorg, dat betekent dat we bijvoorbeeld veel mensen zien na zware ongevallen. Wat dat betreft zijn we veel gewend. Covid-19 vroeg om een nieuwe manier van behandeling. We moesten de beademingstechnieken aanpassen en de patiënt vaak van buik- naar rugligging draaien. Dat laatste kwam misschien één keer per maand voor en dat moesten we nu dagelijks doen. Ook werkten we continue in persoonlijke beschermingsmiddelen, waardoor je niet zomaar even naar de wc kon. Wat me geraakt heeft is de saamhorigheid, we deden het echt met elkaar. Ook de waardering aan het begin van iedereen was bijzonder.”

Zwangerschap

Op dit moment heeft Rowan gas terug genomen. Ze is op dit moment 37 weken zwanger en geniet van haar zwangerschapsverlof. Tussendoor geeft ze af en toe nog wel media-optredens, zoals dit interview. Op de vraag wat ze er van vindt als een niet-gevaccineerde op de IC belandt met Covid-19 is ze duidelijk: “Voor ons zijn alle patiënten gelijk. Wij oordelen niet, we geven altijd de best mogelijke behandeling.” Zelf heeft ze zichzelf wel laten vaccineren én laten boosteren. “Ik heb gezien wat er kan gebeuren als je zwanger met Covid op de IC belandt en dat wil je echt niet.” 

Na haar zwangerschap neemt Rowan het voorzitterschap van V&VN Intensive care weer op zich. Ze is blij met de nominatie voor de ‘Vrouw in de Media Award’, maar benadrukt dat ze gewoon haar ding doet. “Ik word veel herkend, maar ben nog steeds gewoon Rowan. Op mijn werk begeleid ik ook studenten en zij kijken ook weleens tegen me op, maar dat is niet nodig. Ik doe nog steeds gewoon mijn werk.”[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief