Afbeelding
Foto: René Mensen

APB-Ombudsman: ‘Snel oplossing voor geluidsoverlast en trillingen op Lichttorenhoofd’

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR – Bewoners van het Lichttorenhoofd in Etten-Leur zijn het zat. Al jarenlang ervaren zij geluidsoverlast door het zware vrachtverkeer dat de straat passeert over de drempels. Ombudsman en burgerlid Fer van Bergen van het APB vraagt nu opnieuw aandacht voor deze situatie die zich al jaren voortsleept.

Een enquête onder 26 omwonenden van het Lichttorenhoofd wijst uit dat zij bijna allemaal veel hinder ervaren door trillingen in huis. Meer dan twintig huishoudens geven aan dat het woongenot sinds de enorme toename van het vrachtwagenverkeer veel minder is geworden. Bijna vijf huishoudens melden dat het woongenot minder is geworden, maar niet aanzienlijk. 

Een ruime meerderheid benadrukt regelmatig wakker te worden geschud als een truck de drempel passeert. Verder geven meer dan twintig ondervraagden aan scheuren en schade te hebben aan binnen- en buitenmuren door de overlast. Desondanks geeft een ruime meerderheid van meer dan zestien huishoudens aan dat de drempels moeten blijven liggen, totdat er een andere oplossing is.

Aansprakelijkheid

Van Bergen meldt dat zeker één bewoner de gemeente aansprakelijk had gesteld voor de schade. De verzekeringsmaatschappij waarbij Etten-Leur is aangesloten is daarop lang geweest. Deze expert gaf aan da de drempel niet de oorzaak kon zijn van de scheuren, waarna de claim werd afgewezen. Daar is de bewoner het niet mee eens. De omwonenden vroegen de gemeente om trillingsmetingen uit te voeren. Zij kregen te horen dat dit niet mogelijk was. Wel zou een medewerker van de gemeente het voorstel hebben gedaan aan het college om de drempels aan het Lichttorenhoofd te verwijderen en de straat te veranderen in een fietsstraat met snelheidsbeperkende maatregelen. Tot op heden wachten de bewoners nog op een vervolg van dit voorstel.

Impact

Fer van Bergen wil van de gemeente weten of zij op de hoogte te zijn van de impact van deze problemen op de bewoners. Zij zouden kampen met psychische, fysieke en financiële schade. Van Bergen vraagt om concrete antwoorden waarin wordt aangekondigd welke acties de komende tijd ondernomen worden om de problemen op te lossen. Daarbij vraagt hij de bewoners actief te betrekken. 

Ook vindt hij het tijd om alsnog een trillingsonderzoek et laten plaatsvinden. Dit zou namelijk ook zijn gebeurd aan de Aletta Jacobslaan en de Statenlaan na klachten van actiegroep Sanderbanken. “Waarom zouden de bewoners van het Lichttorenhoofd dan zelf de kosten moeten dragen?” vraagt Van Bergen zich af.

De APB-ombudsman wil graag meedenken met de gemeente over dit probleem. “We hebben ook suggesties. Dit willen wij graag bespreken om tot een passende oplossing te komen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief