Veel kinderen en jongeren eten ongezond.
Veel kinderen en jongeren eten ongezond. Foto: iStock

Nieuw project OK Fit moet overgewicht bij kinderen tegengaan: ‘Zorgen voor gezonde leefstijl’

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur start een project om kinderen met overgewicht te helpen om hun leefstijl structureel te verbeteren. Orthopedagogisch bureau ABC/OPPB gaat de jonge deelnemers intensief begeleiden. Zij krijgen informatie over gezonde voeding, maar worden ook begeleid bij bewegen. “Er werken onder meer een kinderdiëtist, een kindercoach en een fysiotherapeut mee”, legt wethouder Frank Vrolijk uit. 

Obesitas is een groot probleem. In 2020 was 13,2 procent van de 4- tot 12-jarigen en 19,3 procent van de 12- tot 16 te zwaar. In de coronacrisis konden veel kinderen tijdens meerdere lockdowns niet sporten, omdat het verenigingsleven totaal stillag. Daardoor is overgewicht volgens wethouder Vrolijk een nog groter probleem geworden. Dat is op latere leeftijd ook een knelpunt.  ”Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt om je leefstijl aan te passen. Bovendien loop je meer risico’s op onder meer hart- en vaatziekten, een hoog cholesterol en diabetes”, legt Vrolijk uit.  

Steuntje in de rug

Daarom wil de gemeente gezinnen die dit nodig hebben een steuntje in de rug geven met het project OK Fit. Kinderen en hun ouders kunnen zich daarom opgeven voor dit nieuwe project. Daarbij worden ze twintig weken lang intensief begeleid. De gemeente betaalt de kosten. Het project staat open voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 8 tot 13 jaar oud. 

Vrolijk is er zich van bewust dat het een drempel voor ouders kan zijn om hun zoon of dochter op te geven: “Er heerst toch een taboe op overgewicht, maar het is juist de bedoeling om een positieve vibe te geven. Als je je leefstijl op jonge leeftijd verandert, heb je daar op latere leeftijd plezier van. Ook betrekken we de ouders, zodat je er echt als gezin samen mee bezig bent.”

Zeker van start

Partijen die kinderen kunnen opgeven, zijn het Centrum voor Jeugd en Gezin, de GGD, huisartsen en kinderenartsen. Dit gebeurt uiteraard in overleg met ouders. Ook scholen worden benaderd over OK Fit. Zij kunnen ouders en leerlingen informeren over het bestaan van het programma. Verder komen er flyers te hangen op veel bezochte plekken, zoals in huisartsen- en fysiotherapiepraktijken. 

“We gaan in ieder geval sowieso van start, ook al zou het maar met twee of drie kinderen zijn. In totaal is er plek voor maximaal tien kinderen. Na afloop willen we graag dat een nieuwe groep start”, geeft Vrolijk aan. “We hopen vanaf 1 juni te kunnen starten.” In het project is niet alleen aandacht voor voeding en bewegen, maar ook voor sociaal-emotionele problemen. 

Meer informatie of je kind alvast opgeven voor OK Fit? Dat kan via het contactformulier op www.oppb.nl/contact. Binnenkort volgt meer informatie op de website van OPPB. Na aanmelding volgt een intake door twee specialisten van de praktijk. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief