Femke op reis door het leven.
Femke op reis door het leven. Foto: Krijn ten Hove

Afscheid van Nieuwe Nobelaer: Voor de laatste maal ging het doek dicht

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR - Met 12 uitverkochte voorstellingen in 3 dagen nam cultuurminnend Etten-Leur afscheid van het gebouw van de Nieuwe Nobelaer. Een voorstelling waarin vrijwel alle vormen van de verschillende podiumkunsten die de gemeente te bieden heeft samen kwamen en tot een in elkaar overlopende voorstelling werden gekneed door creatief bureau Art2Gether onder leiding van Wilma Borm-Dekkers.

Als een journalist naar een theater gaat om over een voorstelling te schrijven is het doel vaak een recensie te maken om meer mensen te enthousiasmeren de voorstelling ook te bekijken. In dit geval gaat dat niet lukken. De laatste voorstelling is geweest waarna het gordijn van theater ‘De Nieuwe Nobelaer’ letterlijk voor de laatste keer dicht ging op de oude locatie.

Unieke voorstelling
Het was een unieke voorstelling waarin ballet overging in cabaret, vervolgens via een gevoelig chanson naar het ‘geweld’ van een drumsessie in combinatie met streetdance. Daarna werden de bezoekers door de 2 Gildes uit Etten en Leur begeleidt naar een laatste voorstelling waarin wederom dans, een koor en een mooi fragiel accordeon optreden ‘De cirkel van het leven’, de titel en het thema van de voorstelling, afsloten.

Rode draad
De rode draad in de voorstelling was het kind, in deze voorstelling gespeeld door Femke, die aan het begin geboren werd en vervolgens met haar koffer in de hand een reis door het culturele leven maakte en vervolgens alle mogelijke indrukken en levenslessen meekreeg. Ze nam de toeschouwers ook letterlijk met zich mee in deze levenslessen door voorop te gaan door alle hoeken van het gebouw waar, met deze voorstelling, afscheid van genomen werd.


Uniek project
Artistiek directeur Wilma Borm-Dekkers kijkt terug op een succesvol en uniek project. “Het was spannend. Omdat we niet wisten wat wel en niet kon als gevolg van de coronamaatregelen. Tot enkele weken terug mochten we niets en nu zijn er per voorstelling 100 mensen.” Een snelle rekensom maakt dat er dan totaal 1200 bezoekers zijn geweest. “Ja dat klopt”, reageert ze blij, “maar ook dat was spannend. Mensen kopen op het laatst hun kaartjes. Dat horen we van meer evenementen. Mensen wachten af op wat wel en niet kan op dat moment. Maar we waren helemaal uitverkocht.”

Borm-Dekkers kijkt niet alleen zakelijk terug op een geslaagde reeks van voorstellingen, ook artistiek is ze tevreden. “Alles viel hier op zijn plek. En wat heel mooi was, en dat zagen we al in het voortraject en repetities, was de wijze waarop de verschillende cultuurvormen interesse in elkaar kregen. Cultuur minnend Etten-Leur verbroederde op imposante wijze.”

Podiumkunsten
En zo was het dan ook heel mooi en toepasselijk dat uiteindelijk alle vormen van podiumkunsten gezamenlijk de bezoekers door het theater meenamen voor een gepast afscheid en het doek voor de laatste keer dicht ging in de oude Nieuwe Nobelaer.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief