Veel belangstelling bij het afscheid van buddyconsulente Rina Pals.
Veel belangstelling bij het afscheid van buddyconsulente Rina Pals. Foto: Jettie van Agtmaal

Lovende woorden bij afscheid van buddyconsulente Rina Pals

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR -  In december 2021 nam Rina Pals afscheid. maar wegens de corona beperkingen werd een feestelijk afscheid opgeschort naar een later datum. Op 1 april 2022 was het dan zover dat iedereen die met haar heeft samengewerkt afscheid kon nemen. Dat gebeurde in het Praothuis Achter de Molen.

Vele jaren was Rina werkzaam op verschillende plaatsen en functies in de zorg. De laatste jaren als consulente informele zorg bij Surplus in Etten-Leur. Ze was de verbindende spil tussen buddy’s, vrijwilligers en zorgvrager. Met veel enthousiasme begeleidde zij deze mensen die zich vrijwillig inzetten om het leven van mensen met een hulpvraag te verlichten. De waardering voor haar werk bleek uit de grote opkomst, de lovende woorden en de attenties die haar ten deel vielen op haar afscheidsbijeenkomst.

Rina bracht vele buddy’s en zorgvragers samen en bijna altijd vond zij de juiste match. Mensen blij maken met elkaar, meestal voor een lange periode was haar grote kracht.  Daarnaast gaf ze cursussen en workshops zodat de buddy’s op de hoogte bleven van nieuwe ontwikkelingen. Jaarlijks organiseerde ze een vrijwilligersuitje waar buddy’s elkaar konden ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Enkele jaren geleden maakte ze zich sterk voor mensen met Niet-Aangeboren-Hersenletsel (NAH) en zorgde ervoor dat deze groep elkaar wekelijks kunnen ontmoeten in een prikkelarme omgeving. Zij vierde haar afscheid met deze groep al op 12 december tijdens de wekelijkse bijeenkomst in de Gong want een drukke afscheidsbijeenkomst is veel te vermoeiend voor hen.

Ook konden buddy’s altijd bij haar terecht voor vragen en met eventuele problemen. Zorg voor de ander stond altijd centraal, maar Rina benadrukte ook dat buddy’s hun eigen grenzen mochten en moesten aangeven. Dat vond ze heel belangrijk. Haar omgang met deze vrijwilligers was zorgzaam, beschermend en vooral inspirerend.

In een gezellige sfeer, met een hapje en een drankje werd ook nog een speciaal gecomponeerd lied voor haar gezongen en op een beeldscherm kwamen zowat alle activiteiten van de afgelopen jaren in beeld. In haar slotwoord sprak ze haar dank uit aan alle aanwezigen met de hoop uit dat de zorg voor een ander ook in de toekomst de nodige aandacht krijgt. Het was een geslaagde middag die voor consulente Pals en alle vrijwilligers goede en mooie herinneringen achterlaat aan haar werk in Etten-Leur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief