Perry Pijnen: 'Ik verbaas me nog steeds over sobere tuinen in de winter'
Perry Pijnen: 'Ik verbaas me nog steeds over sobere tuinen in de winter' Foto: FOTO CORINE ROKS

Op de Werkvloer bij Perry Pijnen: ‘Van eerste centen kocht ik een kas’

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Al op jonge leeftijd zat Perry Pijnen graag in de grond te wroeten. Dat hij zou kiezen voor een opleiding tot hovenier was vanzelfsprekend. Bij een groot tuincentrum kwam hij er pas echt achter waar zijn hart lag; een eigen bedrijf in de planten- en boomkwekerij. Zijn droom kreeg vaste bodem in de gemeente Zundert. Vanuit kwekerij De Plantage in Rijsbergen deelt Pijnen met de lezers zijn passie voor het groen.

“Als kind woonde ik in het centrum van Hoogerheide. Toen mijn ouders verhuisden naar het buitengebied kon ik mijn geluk niet op. Van mijn eerste verdiende centen kocht ik een kleine kas. Daar is het zaadje voor een eigen kwekerij gepland,” geeft Perry een inleiding. De jonge Perry verkocht zo hier en daar wat plantjes, voornamelijk aan familie en kennissen. Voor tuinbouwmaterialen reisde hij af naar Zundert. “

Al op 12-jarige leeftijd kocht ik hier mijn stekmateriaal als potten, stektrays en potgrond. Producten die in de omgeving van Hoogerheide niet verkrijgbaar waren.” Waarbij hij aanvult: “Met de potgrondleverancier van toen doe ik nog steeds zaken.”

Opleiding

Vanzelfsprekend kiest de jonge Perry voor de tuinbouwschool. “Een mbo-opleiding, daarna volgde ik een opleiding in Kapelle waar ik het diploma hovenier/ tuinarchitect behaalde. Dit in combinatie met het werk bij een groot tuincentrum in de buurt. Een dag per week volgde ik onderwijs, de resterende vier dagen werkte ik. Vanuit het tuincentrum heb ik ook mijn certificaat management behaald.”

Seizoenen

Het aanleggen van tuinen behoorde tot zijn taken. Al doende kwam hij erachter dat dit toch niet zijn roeping was. “Mijn hart lag meer bij de kweek en de in- en verkoop daarvan. Wat me vooral fascineerde waren de seizoenen in combinatie met de gewassen. Ik verbaas me nog steeds over de sobere tuinen in de winter. Ook in dit seizoen kunnen mooie bloeiers het verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan viooltjes en aan bes- en heideplanten waarvan je een hele winter plezier beleeft.”

Antwerpseweg

In het verlengde van deze ervaringen ligt de droom voor een eigen bedrijf. Dit gebeurt in 2006. 

“Een handelspartner in Klein Zundert stopte, ik nam het bedrijf aan de Stuivezandseweg over. In 2010 zijn we verhuisd naar onze huidige locatie aan de Antwerpseweg in Rijsbergen. Voorheen een bekende boomkwekerij die we met de koop hebben overgenomen.”

Beleving

“Een perceel dat nu 3,8 hectare telt. Het eerste jaar hebben we vooral geïnvesteerd in het aantrekkelijk maken van de ruimte voor het publiek, waarin beleving centraal staat. We hebben het buitenleven naar binnen gehaald, inclusief scharrelkippetjes en vijvers met vissen.”

Werkdag

“Mijn werkdag is nooit tevoren in te plannen. Zo kunnen er ‘last minut’ bestellingen binnenkomen of urgente vragen van leveranciers. Ik werk met vaste afnemers waaronder veel detailhandelaren. In de bomenbranche zijn het voornamelijk handelaren met wie we zaken doen. En natuurlijk de particulieren die altijd welkom zijn in onze kassen en tuinen.”  Pijnen vervolgt: “Ik begin de dag met het wegwerken van mijn mail en wat boekhouding. De rest van de dag werk ik met mijn vijf collega’s mee in de kassen of in de kwekerij. Werkzaamheden die gericht zijn op het oppotten van planten en bomen met als doel het produceren van een mooi leverbaar product. Daarnaast bestellingen in orde maken en de zaak visueel aantrekkelijk houden met bomen, planten en bloeiers.”

“We kweken zo’n zevenhonderd soorten bloeiers,” geeft Pijnen een indruk. Het gezin Pijnen woont naast de zaak. Op de vraag of Perry ook in de avond werkt antwoordt hij: “Na het eten neem ik nog een kijkje in de kassen. Tijd voor hobby’s heb ik nauwelijks. Hoewel: uit eten gaan doen we graag, dat is ook een mooie vrijetijdsbesteding. En natuurlijk tuinieren, dat verveelt nooit.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief