Foto: Len Poppelaars

Jan is vierde generatie in bakkersfamilie: ‘Plezier is mijn grootste drijfveer’

ETTEN-LEUR - “Als de wekker gaat, denk ik nooit “oh nee’. Als vierde generatie in een bakkersfamilie was bakker worden vanzelfsprekend. Van vader op zoon. Nooit een moment twijfels gehad. Mijn grootste drijfveer? Plezier!”

Jan is enthousiast over zijn vak en een echte duizendpoot. Hij werkt zes dagen in de week samen met zijn vrouw Olga, welke dagelijks in de winkel staat. Bakker zijn is niet alleen bakken, hij is ondernemer, koopt grondstoffen in en zorgt voor voldoende producten op de planken van zijn winkel.

De volgende generatie Struys staat niet te trappelen. Als erkend leerbedrijf heeft hij wel met regelmaat jonge bakkers op zijn werkvloer. “Het is een andere tijd. Ik zat in de jaren ‘80 op de bakkersschool. En heb natuurlijk het vak geleerd van mijn vader. Al geef ik er een eigen draai aan. Tegenwoordig heeft de mobiele telefoon een grote aantrekkingskracht op de jeugd, een andere vorm van vrijetijdsbesteding. In mijn jeugd kon ik of buitenspelen of mijn vader helpen in de bakkerij. Zo ben ik er langzaam ingerold. Het lijkt een trend te zijn dat werken met je handen als minder wordt gezien. En heeft nachtwerk een enigszins negatief imago”.

Een programma als ‘Heel Holland bakt’ wakkert bij de jeugd het enthousiasme voor het bakkersvak aan. Al is het niet altijd zo romantisch als de televisie doet geloven. Hard werken? Voor Jan is het duidelijk: Daar staat tegenover als je passie hebt, het een prachtig vak is.
Het potentiële tekort aan jonge bakkers is tweeledig, aldus Jan. Het aantal liefhebbers neemt af en de mentaliteit verandert. Dat laatste is een onderwerp waar hij graag een positieve inzet in ziet bij zijn stagiaires. Het helpt als iemand op tijd op het werk is en communiceert. Samen bakken is ook samen praten.

In de nacht om half vier beginnen en niet voor drie uur in de middag klaar zijn. En dat doet hij met het grootste plezier! “Ik kan creatief bezig zijn en heb vrijheid, ben mijn eigen baas. Toekomstwens? De 125 jaar als familiebedrijf volbrengen, over tien jaar is het zover![


Len Poppelaars,
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief