Werken op de ambulance, daar komt een hoop bij kijken!
Werken op de ambulance, daar komt een hoop bij kijken!

Kinderen van Petje af Etten-Leur beleven bijzondere dag!

Door: Redactie Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Werken in een ziekenhuis, met make-up, in de techniek, bij een pakketdienst of als weerpresentator op tv. Hoe is dat in de praktijk en wat moet je ervoor leren? Dat ervaarden 35 kinderen van Petje af  Etten-Leur afgelopen zondag tijdens  het live event ‘Later als ik Groot ben’ in Utrecht. Op 15 mei kwamen uit alle delen van Nederland meer dan 600 kinderen van Petje af samen om daar het 15-jarig bestaan van de organisatie in Petje af-stijl te vieren. ‘Het was echt zo leuk, wanneer gaan we weer?’ was de reactie van één van de kinderen.

Al vroeg vertrokken de 3 Etten-Leurse groepen met hun begeleiders per touringcar naar Utrecht. Met z’n allen in een bus was al één groot feest! Aangekomen bij Kinepolis in Utrecht mochten ze, samen met alle andere Petje af-kinderen uit Nederland, op ontdekkingstocht. Op een speelse en actieve manier maakten ze kennis met veel verschillende beroepen.
Buiten beklommen ze de stormbaan van Defensie, bekeken ze een ambulance van binnen, gingen ze in teams de uitdaging aan om binnen een minuut de DHL-bus vol te laden met pakketjes, blusten ze een brand en zagen ze hoe een beveiligingsbedrijf drones gebruikt om de omgeving te inspecteren en te bewaken.
Binnen ervaarden ze onder meer hoe het is om op een recreatiepark, met windenergie of in de waterbouw te werken en leerden ze reanimeren.
Er waren zoveel verschillende organisaties en bedrijven aanwezig, dat elk kind wel iets kon vinden dat helemaal bij hem of haar past. En sommige kinderen vonden gewoon alles leuk en kwamen tijd tekort.
Naast alle vertegenwoordigde beroepen, waren Jochem van Gelder en Rein van Duivenboden ook van de partij. De kinderen konden met hen op de rode loper én op de foto. En hoe vaak krijg je die kans nou? Dat werd dus in de rij staan….

“Nu weet ik het zeker, ik word later militair!”
Aldus één van de kinderen, nadat hij eindeloos met militaire bepakking had rondgesjouwd en meerdere malen de stormbaan had getrotseerd. En de militairen het hemd van het lijf had gevraagd! “Ben je in het buitenland geweest? Heb je weleens geschoten?” en natuurlijk ook “wat verdient een soldaat?” en “hoe word je generaal?”. Aan het eind van het gesprek kreeg hij te horen dat hij over een paar jaar meer dan welkom is bij defensie, “maar dan moet je wel eerst heel hard je best doen op school he”. Je zag ‘m denken, en daarna heel enthousiast knikken. Ja, natuurlijk, als je echt iets wil dan wil je ook je best ervoor doen! En dat is wat Petje af graag wil: kinderen enthousiast maken over hun mogelijkheden, hun talenten, hun toekomst.

Petje af: al 15 jaar op de barricade voor kansengelijkheid

Dit event in Utrecht sloot perfect aan bij het programma van Petje af. Wekelijks ontvangen zij, op lokaal niveau, kinderen van 10 t/m 14 jaar die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De kinderen maken bij Petje af kennis met diverse werkvelden en inspirerende rolmodellen en bezoeken musea en andere culturele instellingen. Ze leren er niet uit boeken maar dóen en ervaren. Zo krijgen ze inzicht in hun drijfveren, interesses, talenten en mogelijkheden in de wereld. Het programma biedt kansen aan kinderen die dat nodig hebben. Petje af zet zich al 15 jaar in voor kansengelijkheid voor kinderen, want waar je wieg staat mag niet je toekomst bepalen.

Meer informatie: www.petjeaf.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief