Beeld van een van de eerdere edities van De Walm.
Beeld van een van de eerdere edities van De Walm. (Foto: Charles van Campenhout)

Genieten van oldtimers tijdens oldtimerweekend De Walm

ZUNDERT - Met de vijftiende editie van De Walm, van vrijdag 20 mei tot en met zondag 22 mei, bereikt het befaamde oldtimerweekend in Zundert na twee jaar afwezigheid vanwege het coronavirus een heuse mijlpaal. Aan het concept van het evenement is tot op de dag van vandaag nog niets veranderd. “Het kenmerk van De Walm was volledige vrijheid, blijheid,” zegt organisator Arjan Bakx. “Dat is nog steeds zo.”


“Sterker nog: dat wordt dit jaar zelfs uitvergroot,” zegt hij. “We gaan, in positieve zin, weer helemaal terug naar de basis. Bij De Walm maken de bezoekers samen hun eigen evenement. Je kunt hier je oldtimer (auto’s, motoren, tractoren, fietsen, brommers, vrachtauto’s en legervoertuigen) op het terrein parkeren, een rondje lopen, met gelijkgestemden een borrel drinken en een boom opzetten, noem maar op. Je kunt gaan en staan waar je maar wilt en wanneer je maar wilt. De bezoekers hebben daarbij wel de eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alles in goede harmonie verloopt.”

Spartaans

Wat dat laatste betreft is er in al die jaren maar amper iets voorgevallen, weet Arjan Bakx. “Er zijn natuurlijk wel spelregels. Bezoekers kunnen hier op het veldje slapen, maar de omstandigheden zijn wel heel Spartaans. Zo zijn er geen faciliteiten als douches en verlichting. Het is echt ‘back to basic’. We vragen bezoekers om, met het oog op het coronavirus, hun handen te ontsmetten. Ook gaat de muziek volgens de vergunning keurig netjes op tijd uit. En we zijn heel strikt op het onderdeel veiligheid. Dat staat, naast ‘vrijheid, blijheid’, voorop.”

Vrijwilligers

Alles wordt in goede banen geleid door een grote schare vrijwilligers. “Dat is ons grote geheim,” aldus Arjan Bakx. “We hebben zo’n 25 vrijwilligers in de leeftijd van 20 tot 30 jaar oud die zijn verdeeld over commissies met een eigen aandachtsgebied: financiën, veiligheid, facilitaire dienstverlening, veldindeling, public relations, noem maar op. De vrijwilligers vullen hun rol zelfstandig in. Dat vertrouwen zorgt ervoor dat er zich ook telkens weer nieuwe vrijwilligers aanmelden. Als bestuur doen we verder niks, we delegeren alleen. Dat werkt uitstekend.”

Paplepel

Het aantal bezoekers van het evenement, dat louter op de horecaomzet van het weekend draait, is wel afhankelijk van het weer. Arjan Bakx: “Bij goed weer komen er zo’n 6.000 tot 7.000 bezoekers. Niet allemaal tegelijk natuurlijk, op het piekmoment praat je dan over 1.500 bezoekers. Die bezoekers maken zoals gezegd samen het evenement. Er wordt wel eens gezegd dat mannen hier weer jongens worden. Dat klopt wel, hoor, als je bijvoorbeeld een man van 70 jaar oud met een grote smile op zijn gezicht aan ziet komen rijden op z’n brommertje. Of vaders die met hun kinderen ‘verplicht’ langs de oldtimers lopen. Ja, de liefde voor oldtimers én een ongedwongen samenzijn op De Walm is er bij velen met de paplepel ingegoten.” 

Oldtimerweekend De Walm wordt gehouden van vrijdag 20 mei tot en met zondag 22 mei op een weiland ter hoogte van Aardgangstraat 5 in Zundert. De toegang is gratis. Meer informatie via www.facebook.com/dewalmzundert.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief