Lian Baremans en haar dochter Tanja
Lian Baremans en haar dochter Tanja Foto: Krijn ten Hove

De Achtertuin in Etten-Leur: Een plek in het buitengebied om elkaar te ontmoeten

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR - In het buitengebied van Etten-Leur aan de Hilsebaan vind je de Achtertuin. Een mooi aangelegde tuin waar ouderen, maar ook mensen met een beperking of dementie elkaar kunnen ontmoeten. Zo is er aan de rand van de gemeente een fijne plek om op een rustige manier toch even weg te zijn. Initiatiefneemster Lian Baremans organiseert daarnaast met grote regelmaat leuke activiteiten voor mensen die vaak in relatieve eenzaamheid verblijven.

Op het moment dat we Lian bezoeken zijn ook de vrijwilligers Trees, André en Nanny aanwezig alsmede haar dochter Tanja. Het was haar dochter Tanja die Lian het idee gaf dit initiatief te starten. “Tanja heeft een heel lichte beperking en toen zij begeleid ging wonen, ging ze van het platteland naar de stad. En dat viel zwaar”, waarna Tanja aanvult “Je kan het meisje van het platteland afhalen maar het platteland niet uit het meisje. Mijn moeder voelde dat goed aan en heeft de tuin aangepast zodat mensen zoals ik, maar ook ouderen, hier naar toe kunnen komen, genieten van de natuur en contact kunnen hebben met elkaar.”

Het plan voor de Achtertuin is in 2012 bedacht en in 2013, mede dankzij de Lions Etten-Leur en omstreken, gestart. “Inmiddels zijn we met 40 vrijwilligers die ons op allerlei vlakken ondersteunen. Mensen die de tuin onderhouden, mensen voor de website, mensen die helpen bij de activiteiten enzovoort.” Het organiseren van activiteiten zit haar in het bloed: “dat heb ik van jongs af aan al gedaan.”

Geen dagbesteding, maar elkaar in contact komen

Het doel van Lian is om mensen op een laagdrempelige manier in contact te brengen met elkaar. “Het is geen dagbesteding wat we doen maar mensen kunnen wel hier naar toe komen en met elkaar in contact komen. We doen workshops, ze kunnen samen spelletjes spelen, in de tuin werken of gewoon genieten van de tuin. Dat kunnen mensen uit verzorgingshuizen zijn maar ook mensen die nog thuis wonen met mantelzorg. Als ze hier zijn, kunnen de mantelzorgers even hun rust moment pakken.” Naast de openstelling van de tuin organiseert Lian ook speciale activiteiten zoals ‘kunst ontmoet kunst’ waarbij mensen hun eigen kunt kunnen exposeren. “Wat mijn moeder doet is drempels weghalen, mensen zijn hier altijd welkom. Het is hier dan ook eigenlijk een grote familie”, zegt Tanja dan.

In de afgelopen jaren was het rustig in de Achtertuin. “Door de corona maatregelen konden we weinig organiseren. Ondanks dat het buiten is waren mensen toch terughoudend. Nu zien we gelukkig dat mensen weer langskomen, dat men weer in contact kan komen met elkaar. We zien mensen dan ook helemaal opleven.”

“De achtertuin wordt mogelijk gemaakt door de vele enthousiaste vrijwilligers die komen en gelukkig ook blijven. Daarnaast zijn we blij met de vele donaties. Financiële donaties maar ook donaties voor prijsjes voor bingo’s of andere activiteiten. Uiteraard zijn donaties altijd welkom en staan we ook open voor nieuwe en extra vrijwilligers. Want wat wij doen is voor de doelgroep heel; belangrijk. Gewoon lekker in de buurt naar buiten kunnen, genieten van de natuur doet iedereen goed.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief