Speciale tanks voor opvang van regenwater.
Speciale tanks voor opvang van regenwater. (Foto: iStock)

Leefbaar Etten-Leur: ‘Verplicht aanleg van watertank bij nieuwbouwwoning’

ETTEN-LEUR - Maak het opvangen van regenwater verplicht voor nieuwbouwwoningen. Dat wil fractievoorzitter Clasien de Regt van Leefbaar Etten-Leur. Zij stelt voor om een bepaling in bouwvergunningen op te nemen voor de aanleg van een watertank. “Het is eenvoudige ingreep”, vindt De Regt. 


Volgens Clasien de Regt is ‘het te gek voor woorden dat we nog steeds drinkwater gebruiken’ om de wc door te spoelen en om het gazon te beregenen. Het gebruik van een watertank zorgt ervoor dat voor deze doelen minder drinkwater wordt gebruikt. Ook dalen de kosten op de drinkwaterrekening. 

Klimaatdoelstellingen

In de gemeenteraad praat men geregeld over het behalen van klimaatdoelstellingen. “Al eerder heeft Leefbaar Etten-Leur gepleit om ook kleine zaken op te pakken, zoals het NK Tegel Wippen. Het college heeft dit nu gelukkig opgepakt”, vindt De Regt. Bij het NK Tegel Wippen kunnen bewoners hun tegel inleveren in ruil voor beplanting. De gedachten hierachter is dat regenwater zo beter kan worden opgevangen. In stenen tuinen kan het water veel lastiger weg, waardoor riolen overbelast dreigen te raken. Daarnaast draagt beplanting bij aan een betere biodiversiteit. Groen trekt immers meer beestjes aan dan strakke tegels. 

Helemaal niet moeilijk

Volgens De Regt is het helemaal niet moeilijk om een watertank van vijfduizend liter in je tuin te plaatsen. Dakgoten vangen het water op, waardoor het via de regenpijp de tank inloopt. Op deze manier kun je het water gebruiken voor verschillende doelen. In tijden van droogte is het gazon makkelijk te besproeien zonder dat je daarvoor kostbaar drinkwater gebruikt. “Ook kun je met het water je auto wassen en eventueel je stoep schoonspuiten”, geeft De Regt nog wat voorbeelden. “Er zijn geen nadelen. Als de tank eens leeg is, dan schakelt het systeem vanzelf over op de waterleiding.”

Bepaling verplichten

In raadsvragen stelt De Regt voor om deze bepaling te verplichten bij nieuwbouwprojecten. Zij wil ook weten wanneer deze regel dan ingaat. Ook vraagt ze het college om het gebruik van een watertank te promoten: “Het is een eenvoudige ingreep en zou ook bij bestaande huizen gepromoot kunnen worden. Bij woningen waar het kan, zou je dit moeten aanbevelen en vergunningsvrij moeten laten uitvoeren. Dus ook geen leges heffen. Is het college bereid om onze inwoners attent te maken op het feit dat ze een watertank kunnen plaatsen en daarbij op de voordelen van portemonnee en milieu te wijzen?” 

Opvangcapaciteit

Regenwater kan ook worden opgevangen met een regenton, maar die bevat minder opvangcapaciteit dan een watertank. Een ondergrondse waterpijp geleidt het water vanaf de regenpijp in een infiltratiekrat, regentank of drainagebuis. Door water ondergronds op te vangen, kun je het water tijdelijk vasthouden en daarna geleidelijk aan de bodem afgeven.

Monique Jansen
Monique Jansen
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief