De groep uit Siauliai bij ontvangst in het gemeentehuis..
De groep uit Siauliai bij ontvangst in het gemeentehuis.. Foto: May Rijnen

Delegatie uit Siauliai bezoekt Etten-Leur

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Afgelopen week ontving de Stichting Stedenband Etten-Leur -Siauliai, in samenwerking met de Gemeente Etten-Leur, weer een delegatie uit Siauliai. Dit voor de eerste keer na Corona.

De delegatie bestond uit 6 personen, directeur en medewerkers van de Northern Lithuanian College. Een voormalige opleiding voor sociaal/maatschappelijke beroepen die is over gegaan in een bedrijf dat zich richt op zorgverlening in het sociaal domein. Van thuiszorg, begeleiding bij problemen op school en thuis, organisatie van workshops enz. Met een door de Europees Unie verstrekte subsidie kwamen zij in Etten-Leur kijken wat er op dit vlak mogelijk is. Het werden leuke en leerzame dagen. Men bracht bezoeken aan bv. Stichting Duurzaam, de Achtertuin, de Linde, Brownies & Downies, de voedselbank, de Menmoerhoeve en nog meer. De vraag was kennis vergaren over de samenwerking NGO(non gouvernementele organisatie) met gemeente en overheid. Dat wij daar in Nederland niet zoveel mee werken, maar onze verenigingen en Stichting liever in eigen hand houden en werken met sponsors en subsidies was al een heel opmerkelijk verschil tussen de werkwijze in beide landen.

Maar het bijzonderste was toch wel ons Nederlands fenomeen “de vrijwilliger”. Voor ons volstrekt normaal en onmisbaar, voor hen slecht minimaal bekend. Met een hoofd vol indrukken en  en een tas vol informatie vertrok men vrijdagochtend vroeg weer naar huis. Een uitnodiging voor een tegenbezoek in het voorjaar van 2023 ligt al klaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief