Foto van een “srum” in de wedstrijd REL – RC Delft
Foto van een “srum” in de wedstrijd REL – RC Delft Foto: Robbert vd Nobelen, Rugbyclub Etten-Leur

Rugbyclub Etten-Leur zoekt nieuwe sportieve senioren

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Rugbyclub Etten-Leur (REL) is op zoek naar aanvulling in de teams van hun senioren. De heren 1 spelen in de 2e klasse van Rugby Nederland. De heren van het 2e spelen in een zo genaamd cluster team samen met de heren van RC RCC uit Roosendaal en Oemoemenoe (Middelburg) in de 4e klasse. Dus, de sportieve atletische en ambitieuze sporters kunnen op het 3e niveau van Nederland een sportieve uitdaging aan gaan, maar ook op het recreatieve rugby niveau is er ruimte om bij REL te komen sporten.

Wat is Rugby?

Rugby is meer dan alleen een bal spelletje. De kern woorden van rugby “Respect, Discipline en Kameraadschap”, daar staat rugby voor. Bij rugby heeft de scheidrechter altijd gelijk. Deze normen en waarden proberen wij iedereen die een bezoek brengt aan Rugbyclub Etten-Leur mee te geven.

Rugby word met 15 man op een veld zo groot als een voetbal veld gespeeld. Van de 15 zijn er 8 “de voorwaartsen” en 7 personen zijn “de driekwarten”. De voorwaartsen formeren per team de welbekende “scrum” waarbij de 2 teams met schouders tegen elkaar om de bal duelleren. Winnen de voorwaartsen de bal dan kunnen de behendige snelle driekwarten gaan rennen met de ovale rugbybal in je handen en naarvoren te lopen voor terreinwinst.

Scoren doe je door de bal in het “try – gebied” van de tegenstander op de grond te drukken.

Als team moet je bal bezit hebben om te scoren en terreinwinst maken naar het try-gebied die de tegenstander verdedigd. Je maakt terreinwinst door met de ovale rugbybal in je handen naar voren lopen of de bal te schoppen. Het nadeel van schoppen is dat de bal vaak bij de tegenstander eindigt en het andere team niet tot scoren kan komen.

De tegenstander mag alleen de persoon die de bal in de handen draagt tackelen door middel van zijn armen te gebruiken. De tackel moet onder de schouders van de bal dragende persoon worden ingezet. Word de tackel alleen met een schouder gemaakt als een zogenaamde “ijshockey – hit, of de tackelaar zet de tackel in boven de schouder van de bal drager, dan volgen er strenge straffen.

Veel gestelde vragen over Rugby

- Is rugby een blessure gevoelige sport ?

Nee, statistisch gezien komen er bij rugby minder blessures voor dan bij voetbal. Het verschil bij Rugby en voetbal is dat een rugbyer getraind is op fysiek contact. Het contact is vaak voorspelbaar en niet gemeen op de enkels of voeten zoals het bij voetbal voor kan komen.

- Ik ben klein, kan ik dan wel komen Rugbyen ?

Ja zeker! Ben jij klein of groot, tenger, gespierd of zwaarlijvig, voor alle maten en soorten is er een plaats in een rugbyteam. De “voorwaartsen” zijn vaak de zwaardere grote mensen en de driekwarten.

Zomer training bij REL.

De komende zomer maanden trainen de senioren samen met de oudere jeugd door op het sportpark de Streek.  Het is vakantie maar REL blijft open op de dinsdagen, haar clubavond.

Deze dinsdag(en) zijn de clubavonden waar REL graag nieuwe sporters hoopt aan te trekken. Vanaf 20:00uur zullen de senioren met de oudere jeugd Touch / TAG – rugby gaan spelen. Een leuk rugbyspel dat laagdrempelig is en waar nieuwe sporters (mannen & vrouwen) makkelijk aan kunnen sluiten.

Dus, ben je op zoek naar een teamsport? Kom dan met je maatje langs en doe mee met de zomer trainingen!!

Meer informatie over Rugby en REL, ga dan naar onze website: www.rugbyclubettenleur.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief