Archieffoto Wielerronde 2019
Archieffoto Wielerronde 2019 Foto: Ad van de Wijngaart

Tom Dumoulin viert einde wielercarrière in Etten-Leur

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Voor een goede profwielerronde moet je al jaren in Etten-Leur zijn. Maar toen Tom Dumoulin bij Studio Sport aankondigde dat zijn Nederlandse afscheid als wielrenner in Etten-Leur zou zijn, toen werd duidelijk dat editie 2022 een heel bijzonder tintje krijgt. 

Voorzitter Ronnie Buiks van Profwielerronde Etten-Leur heeft voor 14 augustus een mooi programma samengesteld. Zeker ook voor Dumoulin. “Hij noemt onze ronde altijd het mooiste criterium dat er is,” vertelt Buiks trots. Daarom is er in het programma ruimte ingelast voor het afscheid van de renner, die daarna nog deelneemt aan het WK-tijdrijden in Australië. 

“Na de dikke banden races en de loopfietswedstrijd gaan we rond half één afscheid nemen van Dumoulin,” zegt Buikt. “Tom gaat een ronde rijden samen met zijn vrienden, mannen waar hij mee getraind heeft of waar hij mee op de kamer sliep,” vervolgt Buiks. “Denk hierbij aan Sam Oomen, Bram Tankink en Karten Kroon. De mannen rijden een wedstrijdje onderling.”

De profwielerronde is wat Buiks betreft een laagdrempelig evenement. “Op de tribune heb je natuurlijk een prachtige plaats. Bij de ticketprijs krijg je een hapje en een drankje. Maar natuurlijk zijn mensen ook van harte welkom om langs het parcours te gaan staan met hun eigen koelbox.” Nieuw dit jaar is de loopfietsrace. “De allerkleinsten tot 4 jaar mogen meedoen in die race. Zij leggen een parcours af van 75 meter. Zo willen we de allerkleinsten ook al enthousiast maken voor de sport,” zegt Buiks.

Bij de dames heeft Buiks in elk geval Ellen van Dijk al geregeld. Het werelduurrecord staat sinds mei op haar naam. “Maar ook Shirin van Anrooij mogen we verwelkomen. Zij wist in 2019 het Nederlands kampioenschap bij de junioren te winnen.”

Hoewel er veel grote namen gevallen zijn, is Buiks ook nog druk bezig met renners te contracteren. “Ik heb mijn oog laten vallen op Wout van Aert, die de groene trui heeft gewonnen in de tour.” Maar ook Bauke Mollema en Pascal Eenkhoorn komen naar ons.” Toch valt er één naam op. Olympisch kampioen Kjeld Nuis won zijn medaille niet met wielrennen. “Kjeld heeft al eens meegedaan bij ons en dat was hem zo goed bevallen dat hij graag terug komt.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief