Afbeelding
Foto: Eigen foto Jacques Nagelkerke

Jacques Nagelkerke schrijft boek over zijn jeugd

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR -  Jacques Nagelkerke heeft dit weekend zijn derde boek uitgebracht. Na een dichtbundel en verzamelboek met columns is neemt Nagelkerke je nu mee naar zijn jeugd. Hij werd geboren in Prinsenbeek maar het gezin verhuisde in 1956 naar Etten-Leur. 

Nagelkerke is inmiddels opa van vier kleinkinderen tussen de 3 en 9 jaar. Zij hebben hem op het idee gebracht om een boek te schrijven over zijn jeugd. “Toen mijn kleinkinderen vroegen wat ik vroeger op YouTube keek, moest ik wel lachen. Ik moest uitleggen dat we eerst geen televisie hadden en later in zwart-wit keken,” vertelt hij enthousiast. “Ik moest ze ook teleurstellen toen ik zei dat er ook nog geen playstations waren in die tijd.” 

“Ik ben voor het boek vooral mijn eigen geheugen ingedoken. Hoe meer ik uit mijn geheugen probeerde op te vissen, hoe meer er boven kwam.” Toch kostte het wel wat tijd om dat boek te maken. “We maakten toen nog niet zo veel foto’s als nu. Daarom heb ik er ook niet zo veel kunnen vinden. Maar ik vind zelf dat het een erg leuk boek is geworden. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor iedereen die met ouderen werkt.”

De leukste herinneringen beginnen bij Nagelkerke na de verhuizing naar Etten. “Daar hadden we een groot veld voor het huis met heel veel mogelijkheden om spellen te bedenken. Het speelgoed dat ik vroeger had maakte mijn vader vaak zelf, die was namelijk timmerman. Het paard op de voorkant van het boek heeft hij ook gemaakt.” 

Of zijn jeugd beter was dan die van zijn kleinkinderen? “Daar heb ik geen oordeel over. Ik heb geprobeerd het boek te schrijven zonder een mening te geven. Want in iedere tijd hebben kinderen een andere manier van spelen.” Natuurlijk draagt Nagelkerke zijn boek ‘Wat hebben we lekker gespeeld mama!’ (ISBN 978-94-645-0775-10) op aan zijn kleinkinderen. Het boek is bij de boekhandels te koop, of bij Nagelkerke zelf via: jal.nagelkerke@kpnmail.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief