Het oude drukkerijtje uit 1950.
Het oude drukkerijtje uit 1950. Foto: Nederlands Drukkerij Museum

Nederlands Drukkerij Museum extra open op zondag 7 augustus

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - In de jaren vijftig van de vorige eeuw waren er veel kleine drukkerijtjes in West-Brabant te vinden. Vader, moeder en soms ook hun kinderen deden alle voorkomende werkzaamheden, zoals handzetten, boekdrukken en het afwerken van het gemaakte drukwerk op ambachtelijke wijze. De tekst werd gezet met losse loden letters en dit zetsel werd uiteindelijke gedrukt op een trapdegel.

In het Nederland Drukkerij Museum is zo’n klein drukkerijtje ingericht met machines en materialen uit die tijd. Mensen uit het vak vertellen u hoe er gewerkt werd hiermee. Hoe een drukkerijtje gerund werd rond 1950 is dus te zien in dit drukkerijtje, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen.

Drukkerijmuseum

Op een oppervlakte van 250 m2 staan ook in het museum 22 antieke drukpersen en 5 zetmachines, waarvan ieder exemplaar uniek is in zijn uitvoering en toepassing. In de handzetterij en boekdrukkerij is het proces van de boekdrukkunst van begin tot einddoel te volgen. Beleef de bijzondere ervaring om deze machines te zien werken en maak gebruik van de mogelijkheid om zelf enkele oude drukpersen te bedienen. Kinderen gaan bij een bezoek aan het museum “zelf aan het werk” met losse letters en diverse drukpersen.

Tentoonstelling Jan van den Brink

Op de bovenverdieping is de overzichtstentoonstelling te zien met een ruime selectie van het werk van deze bevlogen kunstenaar. Linosneden, acryl- en olieverfschilderijen. potlood- en pentekeningen. Alle technieken beheerste van den Brink. Deze tentoonstelling is samengesteld door Heemkundekring Jan uten Houte.

Jan van den Brink wordt geboren in 1919 te Oosterhout. In 1948 behaalt hij zijn M.O. akte tekenen aan de academie voor beeldende kunsten Sint Joost in Breda en wordt tekenleraar aan de LTS in Breda. Vanaf 1954 tot 1984 is hij achtereenvolgens tekendocent aan de MMS en KSE in Etten-Leur. In deze plaats neemt Jan van den Brink plaats in het bestuur van de Kunstkring, is medeoprichter en voorzitter van de bibliotheek. Hij is ook ruim 20 jaar voorzitter van Cultureel centrum De Nobelaer. Op 2 januari 1993 overlijdt hij in Etten-Leur na een bijzonder productief leven.

Informatie

Nederlands Drukkerij Museum, Leeuwerik 8, Etten-Leur. Open: dinsdag t/m vrijdag en zondag 7 augustus van 13.00 tot 16.30 uur.

www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief