Elvira Fransen en Machiel Hermes
Elvira Fransen en Machiel Hermes (Foto: Krijn ten Hove)

Amica: het koor waar iedereen welkom is

ETTEN-LEUR - Langzaam komt het verenigingsleven, na de vele Corona maatregelen, helemaal op stoom. Met de opstart van het nieuwe zangkoor Amica, die inmiddels ook formeel opgericht is, is Etten-Leur een gemend zangkoor rijker. “Wij willen een vereniging zijn voor iedereen die wil zingen”, vertelt voorzitter en oprichter Machiel Hermes. DOOR KRIJN TEN HOVE

Samen met Elvira Fransen en Hannie van den Broek licht Machiel de opstart van het nieuwe koor toe. “Het idee om dit koor op te richten is dat ons ter ore kwam dat bij ander koren mensen niet terecht konden of buiten de boot vallen vanwege toegangseisen zoals leeftijd, zangkwaliteit, repertoire, muziekkennis of stemtesten. Wij willen een koor zijn voor iedereen die graag zingt. Omdat zingen leuk is en mensen met elkaar verbindt. Een laagdrempelig koor dus, spelen onder begeleiding van een accordeonist en een muziekband. en worden begeleid door een ervaren dirigent, Christa Bleeker, die meerdere koren onder haar hoede heeft in de regio. Het concept is eenvouding. We kiezen bewust voor een koor met een muziekband. Heb je te maken met musici dan ben je weer te afhankelijk van het feit of iedereen aanwezig kan zijn bij optredens. Een muziekband is er altijd.”

“Iedereen kan zingen, zingen geeft mensen positieve energie en iedereen zingt wel eens, al is het onder douche. Dan is het jammer dat er koren zijn die die dan bepaalde eisen stellen voor om mee te mogen zingen. Dat gaan wij niet doen. Iedereen is welkom. Daarbij is iedere stem uniek en hoor je in en koor de stem van het geheel”, vertelt Hannie die de arrangementen schrijft en op de accordeon speelt. “Het repertoire zal veelzijdig zijn. Dat hangt af van de leden van het koor. Waar hun keuze of voorkeuren liggen. Dat kan Nederlandstalig zijn, maar ook popsongs of smartlappen. Het uitgangspunt is voor elk wat wils.”

Maar zingen is niet het enige wat moet verbinden. Ook het sociale aspect is van belang. “We willen een koor zijn waar naast de muziek ook sociale cohesie is. Waar we ook aandacht voor elkaar hebben. Elkaar leren kennen, een luisterend oor bieden voor elkaar”, vertelt Elvira. “Laagdrempeligheid, gezelligheid en saamhorigheid, iemand feliciteren als die jarig is, een kaartje sturen, maar ook een aantal keer een leuke activiteit organiseren met elkaar. Maar uiteraard ook minimaal twee keer per jaar optreden. We streven naar een harmonisch geheel, niet alleen muzikaal maar ook sociaal. Waarbij we ook aandacht willen hebben en open staan voor de mensen die het minder breed hebben in de samenleving. Want ook voor hen geldt dat zingen ook hun leven kan opvrolijken.”

Repeteren is, vanaf 6 september, elke dinsdag in wijkgebouw De Linde van 19.45 uur tot ca 22.00 uur. “We zijn gestart maar staan zeker open voor mensen iedereen die wil zingen. Of je nu sopraan, alt, tenor of bas bent, het maakt niet uit, iedereen is welkom. Als mensen geïnteresseerd zijn kunnen ze een kijkje nemen op onze website www.amicael.nl en contact opnemen”, sluit Machiel het gesprek af.

nYvonne Vermeulen
Yvonne Vermeulen
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief