Afbeelding
Foto: René Mensen

Jubilerend Sint Hubertusgilde viert jubileum met kringgildedag

Door: René Mensen Algemeen

Zondag vierde het Schutsgilde Sint Hubertus Leur hun 270-jarig bestaan. Gildes uit de regio kwamen naar Etten-Leur om dit jubileum te vieren. Met een
traditioneel programma en veel bombarie want de gildes trokken ook nog door de straten. Daarna was er ruimte voor feest.

Max De graaf vertelt namens Schutsgilde Hubertus uit Leur wat meer over de Kringgildedag die zondag door hen werd georganiseerd. “Schutsgilde Sint Hubertus Leur is in 1752 opgericht en bestaat dus dit jaar 270 jaar.”

Tekst gaat verder onder de foto. 


 Foto: René Mensen

“Een gilde kan nooit opgeheven worden, maar wel ‘slapend’ gaan. Dat is ook gebeurd met het Sint Hubertus gilde. In 1980 is het heropgericht. Dit jaar wordt het 40-jarige bestaan sinds de heroprichting (door Corona 2 jaar uitgesteld) gevierd door deze speciale Kringgildedag te organiseren. Sint Hubertus is onderdeel van de kring Baronie en Markiezaat. Vandaag begon traditiegetrouw met een heilige Mis die werd geleid door pastoor John van de Laar. Deze mis werd ook bijgewoond door de burgemeester Miranda de Vries en oud-burgemeester Heleen van Rijnbach (ere-deken). Elk gilde heeft een koning en koningin en soms ook een keizer. Bij het Sint Hubertusgilde is dat niet het geval. Een Kringgildedag wordt regelmatig georganiseerd door een Gilde van de Kring. De laatste keer dat het Sint Hubertusgilde het organiseerde was 7 jaar geleden. Een Kringgildedag zorgt voor verbinding, broederschap en onderlinge saamhorigheid. Iedereen kan zich aansluiten. Het Schutsgilde Sint Hubertus in Leur heeft 35 leden, de jongste is 13 jaar en de oudste 86 jaar. De viering van de Kringgildedag is op een heel toepasselijke plek in Etten-Leur. Alle straten in de omgeving van het terrein dragen namelijk namen uit het Gildewezen. Het is prachtig weer voor de Kringgildedag.” 

Ina is de koningin van het Gilde Salvator Mundi uit Oeffelt ziet er prachtig uit in geel met zwart. Ze is sinds dit jaar koningin en haar man is de koning.

 Tekst gaat verder onder de foto. 


 Foto: René Mensen

Ze is ook sinds dit jaar lid geworden. Ook hun twee kinderen zijn lid van het Gilde, waarbij de jongste 5 jaar is. Die gaan mee naar leuke bijeenkomsten en genieten volop mee als hun ouders zich aan hun taken wijden. Voor Ina is vooral de saamhorigheid en verbondenheid belangrijk en leuk. Als een gildebroeder koning wordt, omdat hij het laatste restant van een vogel op een 13 meter hoge paal raakschiet, dan is hij voor 2 jaar koning. Hij mag dan een koningin kiezen en meestal is dat dan de echtgenote. Andersom kan ook. Ina heeft nog niet geschoten, maar dat wil ze ook gaan doen. Mocht zij winnen, dan is ze weliswaar ook koningin, maar dan is haar partner de echtgemaal-koning zogezegd. Het Gilde Salvator Mundi in Oeffelt heeft ook een keizer. Overigens stamt dit Gilde al uit 1414. Acht jaar geleden hebben ze het 600-jarig bestaan gevierd. Tradities zijn er om in ere te houden. Het koningspaar kijkt uit naar de wedstrijden van vanmiddag. Gildebroeders en -zusters gaan met elkaar de strijd aan in de onderdelen: vendelen, trommelen, bazuinblazen, standaardrijden, jeu de boules en diverse schietdisciplines. De schietdisciplines zijn geweer-, kruisboog-, handboogschieten en met de Sint Jansboog. De winnaars ontvangen een zilveren schild. Uiteindelijk volgt de gezelligheid met een afsluitend feest.

De 20-jarige Etten-Leurenaar is qua leeftijd een opvallende verschijning op het festivalterrein. Over het algemeen is het publiek wat ouder dan hij.

 Tekst gaat verder onder foto. 


 Foto: René Mensen

Cas is geïnspireerd geraakt door het Gildewezen, omdat zijn vroegere buurman Arjan van Zitteren koning is van het Schutsgilde Sint Hubertus in Leur. Cas heeft een keer deelgenomen aan een zogenaamde burgerverschieting bij het gildehuis De Mouterij. Dat vond hij heel leuk maar ook nog knap lastig. Hij is er nog niet echt aan toe om nu lid te worden, maar sluit zeker niet uit, dat hij dat een keer zal doen. Vandaag zou hij deelnemen als vrijwilliger, maar door een blessure aan zijn voet, die hij met voetballen had opgelopen, is hij nu aan krukken gekluisterd. Vandaar dat hij wel wilde gaan kijken, maar helaas op de bank moet blijven zitten. 

Hij vindt het mooi om te zien hoe mensen genieten van tradities en dat vormgeven door lid te zijn van het Gilde en zo met elkaar leuke dingen te doen. In De Mouterij ontmoeten de gildebroeders elkaar elke week op vrijdagavond. Ze nemen met elkaar de dagelijkse zaken door en kunnen er ook de kruisboogsport beoefenen. Het Gilde heeft namelijk de beschikking over een buitenbaan van 20 meter en in de zomer een binnenbaan van 17 meter. Het Gildehuis is de plaats waar het Gilde viert, feest, rouwt en verzamelt voor vertrek naar Gildedagen, kerk of andere activiteiten. Voor Cas misschien iets in de toekomst. Eerst maar eens kijken naar deze mooie dag



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief