Afbeelding
Foto: Jack Konings

Twee kermissen, één verhaal: boek over Etten-Leurse Kermisverhalen

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - De kermis is niet weg te denken en zeker niet uit Etten en Leur. Jos Buijs en Hans Meesters schreven samen een tweede boek over de kermis: “De Moeierboom en Adriaen vieren kermis’. 

Het boek is een samenvoeging van eigen herinneringen en informatie uit het archief. “Hans Meesters vertelt eigenlijk herinneringen geleid door historie,” zegt Jos Buijs. Buijs zelf is vooral de archieven ingedoken. “De geschiedenis van de Leurse kermis gaat terug tot 1515, dan duiken de eerste vermeldingen op van de zogenaamde ‘kerckmis’, wat later kermis werd.” 

Typerend voor de Leurse kermis is de link met de heilige Cornelius, want Leurenaren moesten twee eeuwen lang eerst langs de kerk voordat ze naar de kermis mochten. “Van 1802 tot 2008 was de kermis gekoppeld aan de Heilige Cornelius, pas als je de zegen had gehad kon je naar de kermis.” 

De kermis is volgens Buijs altijd dé plek geweest om de nieuwste snufjes te bekijken. “De kermis was lang het enige uitstapje dat de mensen hadden. Veel van onze voorouders hebben elkaar daar ontmoet. Maar ook de bioscoop is ontstaan op de kermis. En de attracties die je nu in attractieparken zoals de Efteling ziet, daarvan is de basis ontstaan op de kermis.”

Waar de kermis van Leur bekend staat om de gezellige familiekermis, is de kermis van Etten flink gegroeid. “Dat is nu één van de grootste kermissen van Brabant, alleen de kermis van Tilburg is groter,” vertelt Buijs. 

Vrijdagavond werd het eerste boek overhandigd aan Chris Reemer van de cakewalk en wethouder Ger de Weerd. Of Buijs zelf nog in en attractie gaat na de overhandiging van het boek? “Ik denk het niet, die leeftijd heb ik wel gehad. Maar de traditie is dat we altijd een reünie hebben van neven en nichten. Ieder jaar tijdens de Leurse kermis. En die staat ook dit jaar weer gepland.” 

Leden van de heemkundekring krijgen het boek gratis, het boek is ook te koop in de boekhandel en bij het Heemhuis aan het Burchtplein 84 dat is geopend op woensdagmiddag. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief