Afbeelding
Foto: Stichting Takam

Tien vrijwilligers uit Etten-Leur voor oogkamp naar Nepal

Algemeen

ETTEN-LEUR - Op 4 november is het eindelijk weer zover en vertrekt een groep van 10 vrijwilligers uit Etten-Leur naar Gorka in Nepal voor een surgical eye camp; een kamp waar lokale bevolking zal worden geholpen aan catarac(staar).

Deze kampen zorgen voor oogzorg in een ‘remote’ areas. In een paar dagen komen mensen van heinde en verre van het kamp voor checks. Naast oogchecks zullen mensen die door Catarac  (nagenoeg) blind zijn geworden direct worden geopereerd door het operatieteam van het Himalayan Eye Hospital uit Pokhara. Stichting Takam uit Etten-Leur organiseert olv Twan Robbeson voor de derde keer een dergelijke reis. “We zorgen voor de fundraising en voor de organisatie van het kamp. Daarnaast werken we als vrijwilligers mee in het kamp. Dat betekent dat we de leestesten doen, mensen begeleiden naar de operatietafel (maar stel je daarbij niet teveel voor)”. Dit alles gebeurt vaak in Middeleeuwse en hele simpele omstandigheden. 

Alle vrijwilligers die deze keer meegaan zijn al eerder mee geweest op een van de eerder kampen. “maar het blijft een unieke ervaring. Het was twee jaar wachten maar eindelijk kunnen we weer. Het mooie is dat de hulp direct zichtbaar is. Het effect van de vaak zo belangrijke operatie waardoor mensen hun zicht terugkrijgen zien we een dag na de operatie. En dat laat je niet koud. 

Gorkha ligt op zo’n 8-10 uur rijden van de hoofdstad is een zeer bijzonder gebied in Nepal. Het is dunbevolkt en ligt direct in het middengebergte.[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief