Afbeelding

Kekdag: ratten, toeters, spokende koeien, spelletjes en bier

Algemeen

ETTEN-LEUR – Carnaval nadert en de bouwers van de wagens voor de grote optocht zijn er bijna klaar mee. Zoals al vele jaren een goed gebruik, openden een aantal verenigingen zondag hun bouwschuurdeuren. Een kijkje achter de schermen voor het publiek, met passende entourage in de vorm van bijvoorbeeld een pilske en bijbehorende versnapering, om alvast een beetje carnavalssfeer snuiven. De stemming werd nog verhoogd door het bezoek van de prinsen des Stijloren- en Zwaajgats' rijk met hun illustere en muzikale gevolg.

Carnavalsvereniging Wittegijut baseert zijn motto dit jaar op ratten. Ratten in de val welteverstaan. In restaurant Geiteaus, dat sinds 1800 bestaat, houden ze huis in de keuken. Creatief brein Melvin leefde zich weer uit. Op een nieuw vrachtwagenonderstel werd een stabiel kunstwerk gebouwd van 22 meter lang en 11,5 meter hoog. Gelukkig inklapbaar, want anders wordt de overtocht van Leur naar Etten onmogelijk.

Gezellige wagen De Pannekoeken kunnen 'ut maar nie winne'. Dit jaar doen ze voor de zevende keer een gooi naar de eerste prijs bij de grote wagens. “Zeven maal is scheepsrecht”, vindt Eelco van Eekelen. Het ontwerp van de wagen is mooi en uitgekiend en heeft alles te maken met gezelschapsspellen. Met zijn 6,5 meter hoogte zal ook hier een oplossing gezocht moeten worden voor de onoverkomelijke hindernis van de spoorlijn tussen Etten en Leur.

Toeters 'Bende betoeterd' is het motto van de Leurse Leut en dat inspireerde Ietskus Aanders. Deze carnavalsvereniging van alleen mannen vond onder het genot van een glaasje van het een of ander dat olifanten een uitstekend medium waren om te toeteren. Zo’n slurf leent zich prima voor allerlei vormen van geluidsoverdracht, van trompet tot saxofoon. Ze gaan voor de eerste prijs in de categorie C. “Dat is niet zo heel moeilijk”, zegt Niels Koeken, “want tot nu toe zijn we de enige in die categorie.”

Spookkoe De mooiste wagen wordt dit jaar gebouwd door CV De Kwarre. “Niet dé mooiste wagen, want dat weet ik niet, maar ónze mooiste wagen”, vindt Ries van de Borst. Het motto is 'Boeeh!'. Een spook in het spookhuis zegt boe, een koe doet dat ook en een uit een spookhuis ontsnappende koe belooft dus veel spektakel. Een dansgroep om de wagen zorgt voor de nodige ambiance.

Vogelbier Gaan De Duimkes het dit jaar weer voor elkaar krijgen is de grote vraag. Van de 36 jaar dat zij bestaan hebben ze al achttien keer de eerste prijs behaald in grote en kleine wagens. Ara-Bier doet vermoeden dat bier de hoofdrol speelt, samen met een papegaai, maar wel met een knipoog naar een andere cultuur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief