Het kabinet wil de traditie van de jaarwisseling zoveel mogelijk behouden. Daarom blijft het minder gevaarlijke vuurwerk beschikbaar voor consumenten.
Het kabinet wil de traditie van de jaarwisseling zoveel mogelijk behouden. Daarom blijft het minder gevaarlijke vuurwerk beschikbaar voor consumenten. (Foto: Ger Riezebos)

Afsteekverbod knalvuurwerk in Etten-Leur ligt niet voor de hand

  Algemeen,Nieuws

ETTEN-LEUR - Het gevaarlijkste consumentenvuurwerk moet vanaf de jaarwisseling 2020-2021 verboden zijn. Het kabinet heeft aangekondigd in het najaar een voorstel doen om categorie F3-vuurwerk te verbieden. Dat zijn de zwaardere singleshots (enkelschotsbuizen) en grotere knalstrengen (ratelbanden, Chinese rollen).


Het kabinet wil de traditie van de jaarwisseling zoveel mogelijk behouden. Daarom blijft het minder gevaarlijke vuurwerk beschikbaar voor consumenten. Dit is het zogenaamde F1- en F2-vuurwerk, zoals siervuurwerk, knalvuurwerk en vuurpijlen. De komende jaarwisseling wordt de levering van veiligheidsbrillen en lonten verplicht bij de verkoop van consumentenvuurwerk om vuurwerkletsel zo veel mogelijk te voorkomen. Bovendien wordt dit jaar nog het Vuurwerkbesluit aangepast zodat gemeenten voor aankomende jaarwisseling een vuurwerkverbod binnen hun grenzen kunnen afkondigen.

Verhalen kosten

Verder blijven politie en het Openbaar Ministerie (OM) stevig inzetten op het in beslag nemen van illegaal vuurwerk, en wordt er gewerkt aan het verhalen van deze kosten op de daders. Deze nieuwe maatregelen moeten bovenop de bestaande aanpak bijdragen aan een meer veilige en feestelijke jaarwisseling voor iedereen. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Enquête

Zo lang er geen strekkende wetgeving voor is, ligt een algeheel afsteekverbod voor knalvuurwerk in de gemeente Etten-Leur echter niet voor de hand. Dat concludeert de gemeente Etten-Leur na de enquête die Daniëlle van de Meeberg, studente aan de Fontys Hogescholen als afstudeeropdracht voor haar studie Communicatie in opdracht van de gemeente in de eerste helft van 2019 onder inwoners heeft gehouden. Het onderzoek bestond uit twee fases: een online enquête, waarin de mening van de inwoners over knalvuurwerk is gevraagd en daarop aansluitend een dialoog met een vijftal deelnemers aan de enquête op basis van de uitkomsten van het onderzoek.

Beleving

In de enquête is met name gevraagd naar de beleving die inwoners hebben bij knalvuurwerk. Voor deze focus werd gekozen, omdat knalvuurwerk de meeste overlast geeft. In totaal hebben 371 inwoners deelgenomen aan de online enquête. De uitkomst van het onderzoek heeft geen ruime meerderheid aangetoond voor het verbieden van het afsteken van knalvuurwerk, maar ook geen ruime minderheid. Kortom, een gemêleerd beeld.

Sfeer

Het zelf afsteken van vuurwerk vergroot voor 31,8 procent van de deelnemers aan de online enquête de sfeer tijdens de jaarwisseling, terwijl 22,4 procent juist heel weinig verhoging van de sfeer ervaart. Als het gaat om overlast, ervaren de respondenten vooral geluidsoverlast (heel veel: 26,4 procent tegenover heel weinig: 23,5%) en in mindere mate angst (heel veel: 13,5 procent tegenover heel weinig: 36,1 procent).

Dierenparkjes

Op de vraag of de gemeente vuurwerk in bepaalde gebieden zou moeten verbieden, antwoordden de respondenten met name instemmend als het gaat om de dierenparkjes in Etten-Leur, gevolgd door wooncomplexen voor ouderen en zorgbehoevenden. "Als buurten daar zelf om verzoeken en ook bij willen dragen aan de handhaving, dan zouden we het instellen van vuurwerkvrije zones kunnen overwegen", meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Verder wil het college bezien of soortgelijke maatregelen inderdaad genomen kunnen worden bij de dierenparkjes en seniorencomplexen. Als de gemeente Etten-Leur besluit wijzigingen door te voeren in de restricties rondom het afsteken van vuurwerk, acht zij het wel belangrijk rekening te houden met het sterke sentiment onder de inwoners. "Drastische keuzes kunnen in een dergelijke situatie gemakkelijk aanleiding geven tot sterke tegenreacties", zo is ook nog in de uitslag van de enquête te lezen.

BIJDRAGE PETER HOUTEPEN EN ADDO SPRANGERS 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief