David Sterrenberg bracht zijn jeugd door in pleeggezinnen en kindertehuizen.
David Sterrenberg bracht zijn jeugd door in pleeggezinnen en kindertehuizen. Foto: Frans van der Bom

David Sterrenberg schrijft zijn tweede boek

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR -In het jaar 2000 nam een markante persoon afscheid van het gemeentelijk politiekorps Etten-Leur. De politie was veertig jaar zijn leven. David Sterrenberg – wie kent hem niet meer?- een imposante man met een natuurlijk overwicht en non-conventionele oplossingsmethoden, heeft meerdere capaciteiten.

DOOR FRANS VAN DER BOM

Al vanaf de oprichting 35 jaar geleden, zingt Sterrenberg bij het Princenhaags Mannenkoor. Dit koor heeft een eigen clubblad, 'Compositie' genaamd. Regelmatig voorziet David Sterrenberg dit clubblad van losse verhalen. Een aantal van deze verhalen heeft hij gebundeld in zijn tweede boek: "Het kleine Geluk". Dit boek wordt vrijdag 16 november in het Neerlandsch Koffyhuis gepresenteerd, waarbij de auteur het eerste exemplaar aan pastor Ton Willemse zal overhandigen. Zijn eerste boek had als titel: 'Slapen achter dekens' en was sterk autobiografisch.

Paradoxaal                                     

De titel 'Slapen achter dekens' is enigszins paradoxaal: immers je slaapt onder dekens en niet erachter. Wat velen die David Sterrenberg niet echt persoonlijk kennen niet weten is dat hij een bijzonder ongelukkige jeugd had, direct na de Tweede Wereldoorlog. Samen met zijn beide zusjes werd hij door zijn ouders aan zijn lot overgelaten en kwam als driejarige in allerlei kindertehuizen en pleeggezinnen terecht, gescheiden van zijn beide zusjes. De kindertehuizen na de Tweede Wereldoorlog waren bouwvallig en overgeleverd aan de goedheid van anderen, kortom erg armoedig en sober. Met dekens werden de tochtgaten in muren en ramen dichtgehouden om de kou buiten te houden. Ondanks de tegenslagen in zijn vroegste jeugd en ook later in zijn beginnende volwassenheid, waarbij het hem in de persoonlijke sfeer niet echt meezat, ging Sterrenberg niet bij de pakken neerzitten en gaf hij richting aan zijn eigen leven door zijn volgende levensmotto en grondgedachte.

Kroeg

In 'Het kleine Geluk' heeft David Sterrenberg een aantal losse verhalen gebundeld over het leven in het fictieve dorp Ginnikhuizen in Oost Brabant. Een centrale plaats/rol in dit dorp wordt ingenomen door de plaatselijke kroeg met de naam 'Het kleine Geluk'. Dit café is het kloppend hart van dit Oost Brabantse dorp. In dit ogenschijnlijk rustige Ginnikhuizen spelen zich allerlei hedendaagse, ook wel actuele gebeurtenissen af, zoals: een roofoverval en een zoon van de kastelein die uit de kast komt. De saamhorigheid in het dorp en de enorme veerkracht van deze gemeenschap wordt door Sterrenberg op een boeiende en aangrijpende wijze beschreven. De prachtige illustraties in het boek zijn van voormalig KSE-tekendocent Sjaak Jansen. De kaft van het boek is ontworpen door de 10-jarige kleinzoon van Sterrenberg: Thomas Verhaeren.

Het boek is verkrijgbaar voor 14 euro en is iedere woensdagochtend tussen 10.00 uur en 11.30 uur te verkrijgen bij de schrijver persoonlijk: Juvenaatlaan 50 Etten-Leur (telefoon 06-22336786)


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief