Het aantal aanvragen voor de mantelzorgwaardering is verdubbeld. ARCHIEFFOTO
Het aantal aanvragen voor de mantelzorgwaardering is verdubbeld. ARCHIEFFOTO

Mantelzorgwaardering wordt verlaagd

ETTEN-LEUR - De mantelzorgwaardering daalt dit jaar van 125 naar 100 euro. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De maatregel is nodig, omdat het aantal aanvragen in een jaar tijd is verdubbeld van 641 naar 1.348. 


Gemeenten reiken de mantelzorgwaardering uit om mensen die belangeloos zorgen voor bijvoorbeeld een familielid een steuntje in de rug te geven. De lokale overheid mag zelf weten wat voor cadeau ze aan mantelzorgers beschikbaar stellen.

Cadeaubonnen

In Etten-Leur kunnen mantelzorgers ervoor kiezen om de waardering van 125 euro uit te laten keren als geldbedrag of als cadeaubonnen van 25 euro. De cheques kunnen ze dan besteden bij aangesloten lokale ondernemers. Die geven de mantelzorgers bovendien nog een extra voordeeltje door bijvoorbeeld een gratis kop koffie in te schenken of door de waarde van de cadeaubon te verhogen naar 27,50 euro.

Prima resultaat

Het gemeentebestuur is blij dat het aantal aanvragen voor de mantelzorgwaardering fors is gestegen: "Een prima resultaat. Het voordeel is dat er veel meer mantelzorgers geregistreerd staan bij Surplus die daardoor beter de weg weten te vinden naar de informatie en ondersteuning die Surplus aan mantelzorgers te bieden heeft." Daardoor kunnen meer mensen bijvoorbeeld op tijd bij het juiste loket hulp inroepen als de mantelzorg te zwaar wordt.

Budget

Het succes heeft voor de gemeente ook een keerzijde. Het budget voor de mantelzorgwaardering is inmiddels opgeraakt. Daardoor wordt het bedrag voor het mantelzorgcompliment beperkt. Wel blijft de vrijwilliger de keuze houden om het geldbedrag op de bankrekening te laten uitkeren of in cadeaubonnen.

Het enorme aantal aan aanvragen komt door een succesvolle campagne vanuit de gemeente. Die stuurde eenmalig een informatiebrief rond onder alle cliënten die gebruik maken van een voorziening vanuit de Wmo. De verwachting is dat het aantal hoge aanvragen de komende jaren niet minder zal worden nu meer inwoners bekend zijn met de waardering.

Mantelzorgwaardering

De komende tijd moet de gemeenteraad een afweging maken over de hoogte van de mantelzorgwaardering. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende geld in het potje zit om aan alle aanvragen te kunnen voldoen. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief