Vlnr René Starink, Jac van Dongen, Anton van Dorst en Bastiaan Anink. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Vlnr René Starink, Jac van Dongen, Anton van Dorst en Bastiaan Anink. FOTO STELLA MARIJNISSEN
FOTOALBUM

Etten-Leur danst zich los tijdens MaMi

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR - De 33ste recordpoging van het MaandagMiddag spektakel tijdens carnaval is een verbreking van het allereerste record in 1987. Althans dat is de bedoeling en dat gaat lukken. Het bestuur van de stichting MaMi twijfelt daar geen moment aan. Het programma is rond en er staat wederom iets indrukwekkends te gebeuren op 4 maart op de Markt in Etten, voor en door de inwoners van Etten en Leur. Zij dansen zich los rond de Moeierboom in een nóg langere polonaise.

De waard van café De Klomp, Jac van Dongen, en Anton van Dorst, voorzitter van carnavalsvereniging de Stijloren, raakten in augustus 1986 aan de praat over carnaval. Het leutfeest liep terug in Etten. Dat had een impuls nodig, maar op wat voor manier? "We zouden erover nadenken" vertelt Van Dongen, "en ik zat op enig moment in Breda in een café en zag Theo Wouters een polonaise aanvoeren. Het was in mijn ogen een enorme polonaise, maar dat kan ook van de drank geweest zijn, en ik dacht, dát is het, dát gaan we doen in Etten."

Geweldig

Van Dorst vond het een geweldig idee. Hij zou zijn voelhoorns uitsteken bij de Stijloren en Van Dongen bij de klanten van De Klomp. Want als je iets doet, moet je het goed doen en het groots aanpakken. Er werd vergaderd door Stijloren en Klompklanten en het idee kreeg vorm. "Er was toen niks, we moesten alles nog uitvinden", herinnert Van Dongen zich. "We gingen met knikkende knieën naar burgemeester Houben en gemeentesecretaris Ben Josten. We dachten dat we op ons donder zouden krijgen, maar de burgemeester was heel enthousiast."

Polonaise

"We kozen voor de maandag en dat was best een risico want dan is ook de Bredase optocht. Maar voor ons kwam dat beter uit en we waren overtuigd van ons succes." Affiches werden her en der opgehangen en een grote thermometer aan de gevel van De Klomp hield het aantal deelnemers bij. Daarvoor werd iedere week een rondje langs de inteken punten gemaakt. Als prominenten werden actrice Nellie Frijda, beter bekend als Ma Flodder uit de gelijknamige televisieserie, en staatssecretaris Dick Dees uitgenodigd. Piet Evers zorgde voor landelijke publiciteit en Etten-Leur stond op de kaart met 3.161 deelnemers. "Het was pokkenweer", herinnert de huidige MaMi-voorzitter René Starink zich nog. Kroegbaas Van Dongen moest het na elf jaar voor gezien houden in verband met andere verplichtingen. "Maar dat kon ik met een goed gevoel doen, ik wist dat MaMi in handen was van mensen die vanuit hun hart iets willen doen voor de inwoners van Etten-Leur."

Herinneringen

De herinneringen aan voorgaande recordpogingen komen boven bij voorzitter René Starink, secretaris Bastiaan Anink en penningmeester Anton van Dorst. "Er werd spontaan van alles geregeld, er was veel animo en enthousiasme van bewoners."

Die keer dat er een enorm doek geschilderd werd met bekende dorpsfiguren van weleer, dat vervolgens om het Waaggebouw werd gewikkeld dat toen nog op de Markt stond. De eerste stoelendans in 1988 met 6.666 stoelen en de tweede in 1997 waarvoor in alle vroegte 12.000 stoelen werden klaargezet door zo'n 100 vrijwilligers. Het touwtrekken waarbij de Moeierboom bijna het loodje legde.

Met het menselijk domino van 3.227 deelnemers, waarbij burgemeester Van Agt in een tuigje met een hijskraan over een vrachtwagen werd getild en het startsein gaf, haalde MaMi in 2000 zelfs CNN. "Wereldwijd werd er naar gekeken, we kregen reacties van Nederlanders vanuit Australië!" Het touwtje springen in 2006. "De laatste keer dat ik zelf deelnam was bij de zevensprong en toen viel ik met mijn snufferd op de grond" lacht Anink. Het Vvandelzwaaien dat bijna niet doorging vanwege de harde wind, code Geel!

"Het gaafste record vond ik de klompendans met 3.500 paar klompen. Er waren tien paardentrailers nodig om die klompen aan te voeren. Je zag daarna iedereen ineens met klompen lopen." De klompen hebben volgens Starink nog een tweede leven gekregen. "Ze hangen bijvoorbeeld nog in tuinen met plantjes erin." Voor het zaklopen werden bij alle aardappelboeren in Zeeland jute zakken opgehaald. "De muizen zaten er nog in", grinnikt Van Dorst.

Attributen

De overgebleven spullen van alle recordpogingen gaan naar stichtingen ten behoeve van kinderen en natuurlijk kan er niets gebeuren zonder de medewerking van verenigingen, scouting Lambertus, vele vrijwilligers, sponsors en de gemeente. "We hebben nu een goed geoliede machine en Jac van Dongen vindt het geweldig dat we dit nog steeds doen", aldus Starink. "Het carnavalsjubileumjaar van 33 recordpogingen vroeg om een feestje en bij een feestje hoort een polonaise." Zoals gebruikelijk worden er weer herinneringsattributen uitgedeeld, maar dit jaar zijn die speciaal en met een beperkte oplage van 3.333 stuks. Hierbij geldt dus: 'Wie het eerst komt, het eerst maalt.' Wel zijn er voor alle deelnemers de bekende herinneringsplaatjes. Dit jaar zijn er twee podia. Eentje voor de officiële momenten en een voor de artiesten. De Lawineboys en DJ Jozz gaan ervoor zorgen dat de sfeer erin komt en blijft, want met een polonaise komen de inwoners van Etten-Leur er niet vanaf. Eerst wordt er gezongen, en die samenzang zal ongetwijfeld gepaard geen met de nodige bewegingen. "Om de spieren alvast een beetje soepel te maken."

De eerste MaMi stoelendans
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief