Frans Gulickx en Erik Roozendaal op het trapveldje. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Frans Gulickx en Erik Roozendaal op het trapveldje. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Bewoners tegen nieuw medisch centrum

ETTEN-LEUR - Buurtbewoners rondom het trapveldje tussen de Marnixstraat en de Vondellaan in de wijk Banakkers in Etten-Leur zijn hoogst verontwaardigd. Eind januari ontvingen zij tot hun stomme verbazing een brief van de huisartsenpraktijken en apotheek aan de Kerkwerve met de mededeling dat die zouden gaan verhuizen, en wel naar hún trapveldje. Zij willen daartegen in actie komen.


Erik Roozendaal en Frans Gulickx, beide woonachtig aan de Marnixstraat, zijn de initiatiefnemers van de actie. Zij hebben via een buurtenquête handtekeningen verzameld van tegenstanders van het nieuw te bouwen medisch complex. "We hoorden voor het eerst van deze plannen via een brief van 21 januari van dit jaar" vertelt Roozendaal. "We werden uitgenodigd voor een informatieavond op dinsdag 12 februari en werden daar tot onze verbazing voor een fait accompli gesteld. De architect had de tekeningen al klaar en huisarts Haze en een vertegenwoordiger van de gemeente waren er om vragen te beantwoorden. Dat was het! We vinden de communicatie zonder meer slecht, we horen niets maar wij zwijgen niet!"

Combinatie

Op de groenstrook, waar zich nu een trapveldje en wat speeltoestellen bevinden, wordt het nieuwe gezondheidscentrum gerealiseerd. De huidige locatie aan de Kerkwerve wordt te klein en initiatiefnemer huisarts Drs. S. Haze en de gemeente vonden dat het nieuwe gezondheidscentrum voor huisartsen, apotheek, SHL prikpost, diëtisten en eventuele overige disciplines daar een goede en versterkende combinatie vormt met de paramedische praktijk Kluiskenshof en de activiteiten in wijkgebouw Ut Praotuis.

Verkeer

Roozendaal en Gulickx zijn echter faliekant tegen de plannen. Het eerste probleem is volgens hen de waardedaling van de huizen. "Iedereen die hier komt wonen doet dat vanwege de locatie en de mogelijkheden voor kinderen om te spelen. Zij kunnen zonder gevaar de straat oversteken. Het is het enige voetbalveldje in de omgeving waar ze een balletje kunnen trappen." Het tweede probleem vormt het verkeersbeeld. De heren verwachten een grote toename van verkeer, waarbij de toevoer naar de nieuw aan te leggen parkeerplaatsen hun grootste zorg is qua verkeersveiligheid. Het derde punt waartegen zij ageren is de aanleg van extra parkeerplaatsen waar nu groen is. Bovendien voorzien zij extra parkeerdruk in de omringende straten door personeel van het nieuw te bouwen centrum. "We snappen deze locatie niet. Er zijn best alternatieven, bijvoorbeeld op de groenstrook aan de Couperuslaan. Daar is al een doorgaande weg dus de verkeersafwikkeling zou daar veel makkelijker zijn."

Bestemmingsplan

De huurovereenkomst van de huisartsenpraktijk aan de Kerkwerve loopt per 1 januari 2021 af. Er is dus op korte termijn behoefte aan een nieuw, groter onderkomen, met praktijkruimtes op de begane grond. Willy Gommeren, adviseur grondzaken en economie van de gemeente Etten-Leur, deelt desgevraagd mee: "Het terrein in kwestie heeft een maatschappelijke bestemming. Wij ontvingen de aanvraag van huisarts Haze en het college van burgemeester en wethouders heeft daar positief op gereageerd, ook gezien het belang van behoud van een huisartsenpraktijk. Voor een andere locatie in Etten-Leur zuid zou het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden, daartoe ontbreekt de tijd. Wij hebben door middel van een informatieavond de buurtbewoners de gelegenheid gegeven mee te denken. De plannen zijn zodanig dat de groene ring behouden blijft en dat slechts twee bomen gekapt moeten worden. De speeltoestellen en bankjes worden verplaatst en er kan eventueel aan de achterzijde van Ut Praotuis een wat kleiner trapveldje worden ingericht." Volgens Gommeren wordt er waarschijnlijk nog wel een overleg gepland met de buurtbewoners over de verkeersinrichting van de omliggende straten. Dit in verband met de te verwachten toename van verkeersdrukte met name bij de geplande parkeerplaatsen. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief