Containers moeten op tijd van straat worden gehaald.
Containers moeten op tijd van straat worden gehaald. (Foto: de Bode)

Kliko te lang buiten? Gemeente gaat handhaven

ETTEN-LEUR - Handhavers van de gemeente Etten-Leur gaan opletten of huishoudens hun kliko's wel op tijd van straat halen en niet te vroeg wegzetten. "We krijgen behoorlijk wat klachten binnen over containers die te lang buiten staan", geeft wethouder Kees van Aert aan. Ook D66 had geklaagd over deze verrommeling van het straatbeeld.


Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) gaan met de problematiek aan de slag. Sinds dit jaar beschikken wijken over hun eigen BOA's. Die werken intensief samen met buurtpreventiegroepen. Vertegenwoordigers uit deze hoek zullen de BOA's ook tippen over te vroeg geplaatste of te laat van straat afgehaalde containers. Ook inwoners kunnen hun klachten over de kliko's melden, zodat de gemeente actie kan ondernemen.

Waarschuwing

Overtreders krijgen niet meteen een boete. "We geven eerst een waarschuwing", kondigt Van Aert aan. Als iemand daarna nog een keer de container op een niet toegestaan tijdstip buiten laat staan, volgt wel een prent. Die bedraagt 104 euro. D66 had om de extra handhaving gevraagd.

De kliko's zijn fractievoorzitter Ron Dujardin namelijk een doorn in het oog. Volgens hem kieperen de lege containers makkelijk om bij een flinke zucht wind. Dat zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties. Van Aert onderschrijft de ergernissen van Dujardin. Kliko's mogen de avond voor de ophaaldag vanaf 17.00 uur buiten worden gezet. Daarna hebben de containerbezitters op de dag van lediging tot 22.00 uur de tijd om de vuilbak weer binnen te halen.

Rondwaaiende zakken

Ook het niet te vroeg of te laat buitenzetten van zakken met plastic afval leidt tot problemen. Het gebeurt regelmatig dat de zakken dagenlang op straat staan. Die waaien vervolgens makkelijk weg en belanden op de weg. Ook pikken vogels de zakken open, waardoor het vuilnis zich vervolgens los verspreidt.

Volgens Van Aert is het lastig om de eigenaren van het plastic afval op te sporen. Toch doen de handhavers hun best om ook deze overtreders aan te pakken. "Het is ook een stukje verantwoordelijkheid voor degene die de zak buitenzet. Als je ziet dat je te vroeg of te laat bent, is het netjes om het afval weer van straat te halen", vindt Van Aert.

Supermarkten

Overigens kunnen mensen hun plastic afval elke dag van de week kwijt bij alle supermarkten in Etten-Leur. Daar staan ondergrondse containers waar het vuilnis ook kan worden ingeleverd. "Als je er last van hebt, kun je daar altijd terecht als je toch boodschappen gaat doen", geeft Van Aert iedereen de suggestie.

In deze vuilnisbakken mag overigens geen restafval worden gedumpt. Daar is volgens Van Aert ook geen sprake van. Bij deze plekken hangen camera's, zodat overtreders eventueel op heterdaad kunnen worden betrapt. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief