Foto: Privebezit Sophie Jansen

Etten-Leurse docente Sophie Jansen (24) brengt met hulp van leerlingen eerste boek uit

ETTEN-LEUR - De 24-jarige docente Nederlands aan de Nassau Sophie Jansen heeft haar eerst boek uitgegeven. Afgelopen vrijdag was de presentatie van 'Volg me'. En aan promotie heeft de Etten-Leurse schrijfster geen gebrek. Want haar leerlingen zetten alles op alles om het boek een zo groot mogelijk succes te laten worden.


Het was twee jaar geleden dat de leerlingen van de Nassau VWO 2 een wel erg bijzonder opdracht kregen van hun Nederlandse docente Sophie Jansen. Zij vroeg haar klas namelijk om de proefversie van haar eerst boek te beoordelen. "Ik was toen net een tijdje aan het schrijven en was super benieuwd wat zij ervan vonden. Dus toen heb ik het ze gewoon na laten kijken", vertelt Jansen enthousiast. Ze kreeg haar proefdruk vol strepen en omcirkelde woorden terug. "Ik vond hun commentaar heel waardevol. Bijvoorbeeld over woorden die ik gebruik, maar zij niet logisch vinden. Maar ook over de inhoud. Want uiteindelijk gaat het over hun leven."

Inspiratie

Jansen heeft zich voor 'Volg me' namelijk laten inspireren door alle situaties die ze dagelijks op school tegen komt. "Volg me gaat over twee scholieren, Mick en Malou. Mick is een stoere jongen wiens moeder lijdt aan MS. En Malou is een klasgenoot van hem. Zij wordt verliefd op een jongen die ze leert kennen via Instagram." In het boek lees je de verhalen van Mick en Malou vanuit hun oogpunt, maar ook uit dat van elkaar. "Het verhaal gaat ook heel erg over hoe sociale media invloed hebben om hun levens. Je krijgt mee hoe verhalen verdraaid worden en aangedikt." Jansen schreef het realistisch op, waardoor haar leerlingen er enorm enthousiast over waren. "Een leerlingen zei tegen me: 'dit is echt hoe het gaat, ik maak dit echt mee'. En dat is natuurlijk een groot compliment."

Enthousiasme

Nadat Jansen tevreden was over haar eerste versie, besloot ze uitgevers te benaderen. En het was uiteindelijk Karkakter Uitgevers die besloten Jansens boek uit te brengen. "Het was de uitgever die tegen ze me zei dat het leuk zou zijn als ik de leerlingen zou betrekken bij het promoten van het boek." En zo gezegd, zo gedaan. Binnen no-time was er een team van negen leerlingen dat zich stortte op de promotie van 'Volg me'. "Ja, ik kan het nog steeds amper geloven. Dat enthousiasme van de leerlingen is zo leuk, ik had dat nooit verwacht." Het waren dan ook die negen leerlingen die afgelopen vrijdag uit handen van Jansen het eerste exemplaar mochten ontvangen tijdens de boekpresentatie in de aula van de school. "De boekpresentatie was echt super leuk. Er waren ook echt veel leerlingen, en dat op een vrijdag om 16.00 uur!" Jansen hoopt dat haar boek met name door veel jongeren gelezen zal worden. "Er zit echt een boodschap in. Namelijk niet dat ik het antwoord heb op hoe je je als puber moet gedragen, maar juist dat het oké is om fouten te maken. En dat situaties niet altijd zwart-wit zijn. Dat hoop ik jongeren mee te kunnen geven."


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief