Oud-burgemeester Hans van Agt op de afscheidsreceptie van Jan van Hal.
Oud-burgemeester Hans van Agt op de afscheidsreceptie van Jan van Hal. (Foto: Stella Marijnissen)

Warme belangstelling voor Jan van Hal

ETTEN-LEUR - Een goedgevulde grote zaal van Nieuwe Nobelaer zorgde vrijdag voor een sfeervolle beleving van het afscheid van wethouder Jan van Hal. Hij, zijn vrouw Annie en kinderen en kleinkinderen, werden in het zonnetje gezet met vele lovende woorden, dankwoorden, complimenten en cadeaus. Na afloop konden collega's, vrienden en belangstellenden de scheidend wethouder in de hal van Nieuwe Nobelaer de hand drukken.


Hilda Vliegenthart, directeur van Nieuwe Nobelaer, nam de presentatie van het programma op zich, dat een aantal voor Van Hal aansprekende elementen bevatte. Zij noemde hem een bijzondere man, slim, capabel, betrokken, lief en gedreven. Enkele van de vele lovende termen die in latere toespraken nog veelvuldig zouden worden geuit. Zij gaf als eerste het woord aan burgemeester Miranda de Vries.

Strooizout

"Met dit terugtreden sluit je een veelzijdige carrière af", aldus de burgemeester, die vervolgens de vele mijlpalen uit zijn loopbaan benoemde tot en met zijn tweede loopbaan, vanaf 15 december 2008, als wethouder. Zij memoreerde onder andere ook nog even aan de landelijke aandacht die Van Hal kreeg in 2010 toen hij het opmerkelijke besluit nam om bij gebrek aan strooizout dan maar 18 ton badzout op gladde wegen te laten strooien. "Een vrolijk kleurtje en romantisch geurtje", vond De Vries.

Speld

Van Hal en zijn echtgenote zijn cultuurliefhebbers en fervente bezoekers van Nieuwe Nobelaer. Daarom volgde speciaal voor hen een optreden van Ernest Beuving, die de eregasten en het publiek vermaakte met zijn cabaret en liedjes. Het was zo gezellig dat Vliegenthart even in moest grijpen om zich toch nog enigszins aan het danig uitlopende tijdschema te kunnen houden. Lambert van Nistelrooij, lid van het Europees Parlement namens het CDA, memoreerde in zijn toespraak hun samenwerking. "We hebben elkaar in het CDA altijd opgezocht, je wist de partij scherp te houden", zei hij. Van Hal kreeg de bijzondere Speld van Verdienste, die hem opgespeld werd door Inge van Dijk, voorzitter van de provinciale afdeling van het CDA.

Bedankt

Fractievoorzitter Ronnie Buiks van het CDA in Etten-Leur nodigde Bart en Milou, de kleinkinderen van Jan en Annie van Hal, uit op het podium om ook hen in het zonnetje te zetten. Ze mochten blijven staan, maar Bart was zo weer verdwenen. Milou aarzelde nog even, maar stevende daarna op het trapje af met de woorden: "Ik ga naar opa!" Buiks dreigde met een speech van twaalf kantjes. "Want ja, we hebben twintig jaar samengewerkt." Om er nog aan toe te voegen: "Dat je het zolang met mij uitgehouden hebt." Maar gelukkig wist hij zich in te houden. Tot slot zei hij: "We gaan je echt missen Jan, nogmaals hartelijk bedankt."

Justus de Nobelaer

Een van de hoogtepunten van de middag was de uitreiking van de Justus de Nobelaer. Van Hal ontving dit beeld uit handen van Hilda Vliegenthart en Hans van Brummen, voorzitter van de Raad van Toezicht van Nieuwe Nobelaer. "De Justus de Nobelaer is een zeer bijzondere onderscheiding die wordt uitgereikt aan hen die van grote waarde zijn geweest voor het culturele leven in Etten-Leur."

Toekomst

Na een optreden van zangeres Cecile Creusen met muzikale begeleiding van alleskunner Pieter van Dijck volgde een speech, via film ondersteund, van de scheidend wethouder. Van Hal, die nauw betrokken is geweest bij de ontwikkelingen voor de nieuwbouw van het cultuurcentrum sloot zelf af met de woorden "ik voorzie een mooie toekomst voor onze Nieuwe Nobelaer. Ik had mijn karwei graag afgemaakt."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief