Feestorkest Sjubokz staat bekend om zijn veelzijdige repertoire.
Feestorkest Sjubokz staat bekend om zijn veelzijdige repertoire. (Foto: Sjubokz)

Feestorkest Sjubokz viert 22-jarig bestaan

ETTEN-LEUR - Feestorkest Sjubokz uit Etten-Leur viert in 2019 zijn 22-jarig bestaan, in carnavalskringen een jubileum. "Wij vinden dat bij het 22-jarig bestaan een feestje hoort", zegt Joop Aarts. Hij is een van de leden van het eerste uur. Daarom wordt op zondag 8 september een Pleinfeest georganiseerd.


Het was in september 1996 dat een groepje (toen nog) jongelui het idee postvatte om met elkaar eens wat noten te gaan kraken. Aarts: "Een jaar later, in 1997, hadden we ons eerste optreden. Ik weet zo even niet meer waar dat exact geweest is. Het was sowieso met carnaval. Maar in elk geval is dat inmiddels dus 22 jaar geleden." Het zelf uitschrijven van bladmuziek is vanaf het begin een belangrijke drijfveer geweest om vernieuwend en onderscheidend te zijn en dat vooral ook te blijven, zonder daarbij het sociale aspect en de gezelligheid uit het oog te verliezen. 

Zwaartepunt

Hoewel Sjubokz door het leven gaat als feestorkest, ligt het zwaartepunt van de optredens toch vooral in de carnavalsperiode. "Vandaar ook dat we gemeend hebben het 22-jarig carnavalsjubileum te vieren. Maar vergeet niet dat we door het jaar heen ook van de partij zijn op andere evenementen. Zondag bijvoorbeeld hebben we nog gespeeld op het corso in Zundert. Daarnaast worden we ook uitgenodigd op braderieën, bedrijfsfeesten en privéfeestjes. Maar onze oorsprong ligt in het carnavalsgebeuren, dat klopt." Jaarlijks organiseert het feestorkest ook het SWWW, waarbij de letters staan voor Sjubokz Weekendje Wijt Weg en waarbij met eventuele partners en kinderen een gezellig uitstapje wordt gemaakt. 

Identiteit

Sjubokz bestaat thans uit 12 mannen. "Vier van hen, waaronder ik zelf, waren er bij de oprichting ook al bij. Eigenlijk zijn het er vijf, want we hebben ook nog een lid dat tussentijds even weggeweest is maar nu weer terug is." In elke kapel komen en gaan immers mensen. "Maar ondanks verschuivingen in de bezetting hebben we onze eigen muzikale identiteit weten vast te houden." Wekelijks wordt er hard gerepeteerd om het predicaat 'feestorkest' te kunnen blijven uitdragen. 

Duitse Schlagers

Het gezelschap van trompettisten, trombonisten, saxofonisten, een baritonnist, een bassist en slagwerkers, en bekend van swingende rock 'n roll nummers, maar ook Duitse schlagers, een Zuid Amerikaanse salsa of een onvervalste smartlap van eigen bodem, viert het jubileum op zondag 8 september met een Pleinfeest op - hoe kan het ook anders - het Van Bergenplein in Etten-Leur Noord.

Bevriende kapellen

Een deel van het plein wordt die zondag ingericht als evenemententerrein. Er zijn optredens van uiteraard Sjubokz zelf, maar ook van een aantal bevriende kapellen. Daarnaast betreden twee formaties met uit Etten-Leur afkomstige leden het podium, te weten Tot Dan! en The Hot Dogs Coverband.

Foodtrucks

"We richten het Van Bergenplein die zondag vanaf een uur of negen 's morgens in", vertelt Joop Aarts. Behalve het podium komt er een bar te staan voor het nodige vocht en ook twee foodtrucks voor de lekkere hap. Een toiletwagen maakt ook onderdeel uit van het geheel, net zoals het op elk evenement haast niet meer weg te denken springkussen voor de jeugdige bezoekers. "Verder hopen we die zondagmiddag, maar dat is ook een cliché, natuurlijk op een beetje mooi weer."

Gratis

Het Pleinfeest ter gelegenheid van het 22-jarig bestaan van Sjubokz op het Van Bergenplein begint op zondag 8 september om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 19.00 uur. De entree voor bezoekers is volledig gratis. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief