Burgemeester Miranda de Vries, Peter Bluemink en Annie Roovers openden onlangs de pluktuin.
Burgemeester Miranda de Vries, Peter Bluemink en Annie Roovers openden onlangs de pluktuin. (Foto: Stella Marijnissen)

Pluktuin Den Hill opgenomen in Plukroute

ETTEN-LEUR - Als je van de natuur houdt en daarvan de vruchten wilt plukken zit er maar een ding op: de Plukroute volgen. Op de hoek van de Bollenstraat en de Hoge Vaartkant werd onlangs de vijfde Etten-Leurse 'Pluktuin' geopend. Burgemeester Miranda de Vries deed dat samen met initiatiefnemer Paul Bluemink en de voorzitter van buurtvereniging Den Hill Annie Roovers.


De Plukroute kent op diverse locaties in Etten-Leur Pluktuinen waar iedereen gratis kan genieten van de vruchten van de natuur, van appels tot hazelnoten. De Pluktuin die in buurtschap Den Hill werd geopend werd gerealiseerd in samenwerking met de buurtbewoners. Appel-, peren- en pruimenbomen werden geplant langs de Bollenstraat. Kastanjebomen en hazelaars schieten wortel aan de Hoge Vaartkant en mens en dier, vooral de bijen, genieten van de kleurige groenstroken waarin wilde bloemen groeien. De bomen die gekapt moesten worden werden verwerkt tot bankjes. Daarvoor in de plaats zijn nieuwe walnotenbomen geplant. Groen voor groen.

Beweging

Volgens Paul Bluemink, de initiatiefnemer van de Plukroute in het zuidelijke buitengebied van Etten-Leur, is het idee ooit ontstaan in Tilburg en heeft het zich inmiddels landelijk verspreid. De bedoeling is om inwoners in beweging te krijgen en hen al wandelend of fietsend kennis te laten maken met de natuur. De Plukroute in dit buitengebied verbindt producenten van lokaal voedsel met elkaar en de pluktuin Den Hill is daar dus aan toegevoegd. Het project kreeg 'als beste wijkidee' een financiële bijdrage van de gemeente en subsidie van streeknetwerk Landstad De Baronie. Overleg met de scholen moet ervoor gaan zorgen dat ook van daaruit initiatieven worden genomen om met de kinderen een bezoek te brengen aan de Plukroutes.

Trots

Annie Roovers, voorzitter van buurtvereniging Den Hill, zegt bijzonder trots te zijn. "We hebben dit samen bereikt en het verbindt mensen. Paul Bluemink kwam met het idee en we hebben als buurtvereniging geholpen het plan op te zetten en uit te voeren in samenwerking met de gemeente." De buurtbewoners zorgen voor het onderhoud, het snoeien van de bomen en het vrijhouden van de bankjes. Ook burgemeester Miranda de Vries reageerde enthousiast. "Het is super goed dat we dit doen en het past prima in de doelstelling van de gemeente", zegt zij, "en natuurlijk ben ik trots op de vrijwilligers die hieraan meegewerkt hebben."

Patrijzen

"De bloemstroken zijn prachtig", vertelt Bluemink enthousiast, "en niet alleen voor de bijen. We hebben hier een nest jonge patrijzen gehad die zie je bijna nergens meer. Maar hier zaten ze in de hoge begroeiing." De groenstroken zijn ingezaaid met advies van Henk Boot, voorzitter van Het BijenGilde Etten-Leur. Hij weet als imker als geen ander waar de bijen op af komen. Ook het idee van het verwerken van de boomstammen tot bankjes komt van hem. "Die heb ik samen met Jan van Hooijdonk gemaakt." Onder het informatiebord dat onthuld werd door burgemeester Miranda de Vries, Paul Bluemink en Annie Roovers, is een klein insectenhotel aangebracht. "De grote komt nog", zegt Boot. "Dat gaan we samen met leerlingen van het Munnikenheide college realiseren."

MEC

De Plukroute valt nu onder de overkoepelende stichting MEC Etten-Leur (Milieu Educatief Centrum). "Dat hebben we gedaan om de continuïteit te waarborgen. Deze stichting heeft een duidelijke visie en de Plukroute past daar heel mooi bij, de bewustwording voor natuur en milieu. Vanuit het MEC zullen er in de nabije toekomst meer hieraan gerelateerde projecten worden opgestart", aldus Bluemink, die vorig jaar het Groene Lintje ontving voor zijn idee. Meer informatie over de Plukroutes en Pluktuinen is te vinden op www.plukroute.nl/etten-leur. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

webdeveloper

Almkerk

ADL-assistenten

Bergen op Zoom Bergseplaat

Beleidsadviseur

Putte

Diverse functies

MIll

W-monteur

Moerdijk

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief